Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Αίγυπτο

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Αίγυπτο

Διαβεβαιώσεις υψηλού συμβολισμού και ουσίας για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης περιλαμβάνει η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου που υπογράφουν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις υψηλού συμβολισμού και ουσίας για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης περιλαμβάνει η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου που υπογράφουν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Κώστας Σκρέκας και Μοχάμεντ Σακέρ ελ Μαρκάμπι. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία θα περιλαμβάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, η οποία συνδέεται ευθέως με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και τις θαλάσσιες ζώνες τους, που έχουν οριστεί με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982. Στο ενεργειακό πεδίο η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου αποτελεί την πρώτη που θα υλοποιεί τη διασύνδεση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική και μπορεί μεσοπρόθεσμα να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η χάραξη της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου είναι σαφές πως γίνεται επί τη βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2020 και αποτελεί το πλέον ισχυρό όπλο διεθνούς νομιμότητας της Αθήνας και του Καΐρου, έναντι των αυθαιρεσιών που επιχειρεί να επιβάλει η Αγκυρα μέσω του τουρκολιβυκού μνημονίου.  

Σήμερα οι υπογραφές – Η συμφωνία θα περιλαμβάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Οι πρώτες ψηφίδες στο μωσαϊκό της συμφωνίας που υπογράφεται σήμερα μπήκαν στις 21 Ιουνίου στο Κάιρο, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν και την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας, επισφραγίζοντας και σε επίπεδο συμβολισμών ότι η στρατηγική σχέση των δύο χωρών αυτήν τη στιγμή προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Η σύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου συνεισφέρει και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε σαφώς προβλεφθεί και από την Ε.Ε. Ηδη από τον Απρίλιο του 2018 η Ε.Ε. είχε αποφασίσει να προωθήσει τη «στρατηγική εταιρική σχέση»με την Αίγυπτο, ενώ τον περασμένο Απρίλιο (2021) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε αυτόν τον προσανατολισμό. Αυτή η διάσταση οδηγεί και στη σκέψη ένταξης της διασυνδετήριας στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., με σκοπό την ταχύτερη αδειοδότηση και χρηματοδότηση του έργου.

Σε ένα ευρύτερο στρατηγικό επίπεδο, η Αίγυπτος μετατρέπεται σε χώρα που διαθέτει πλεονάζουσα ενέργεια, την οποία επιθυμεί να εξαγάγει προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Η γεωγραφική θέση της, μάλιστα, την καθιστά και κόμβο προώθησης των πλεονασμάτων άλλων χωρών, όπως το Ισραήλ αλλά και κάποιες από τις μοναρχίες του Κόλπου. Είναι απολύτως σαφές ότι η ευόδωση ενός τέτοιου έργου θα καταστήσει τη σύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου ως την πλέον συμφέρουσα για την εξαγωγή ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής – Βόρειας Αφρικής προς την Ε.Ε. Η Αίγυπτος γίνεται, επίσης, από την Αθήνα αντιληπτή και ως πηγή εισαγωγής φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και «καθαρής»ενέργειας, που θα προέρχεται ως επί το πλείστον από φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία αναπτύσσονται ταχύτατα στη μεγαλύτερη αραβική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή