Σήμερα οι υπογραφές στη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Σήμερα οι υπογραφές στη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Στις τελικές υπογραφές για τη νέου τύπου Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ θα προχωρήσουν σήμερα στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τελικές υπογραφές για τη νέου τύπου Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ θα προχωρήσουν σήμερα στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν, που θα συναντηθούν επί τούτου αλλά και στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών.

Η νέα πενταετής συμφωνία δίνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα) και αφήνει τη δυνατότητα και για ένταξη κάποιων νέων στην πάροδο του χρόνου.

Οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες έχουν διαρκέσει φέτος περισσότερο του αναμενομένου, ωστόσο η ολοκλήρωσή τους εκτιμάται ότι θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και στον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που επιθυμούν την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία νέων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Εβρου και της Αλεξανδρούπολης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Εκ των πραγμάτων τα χρονικά περιθώρια είναι σχετικά στενά, καθώς η ισχύς της τρέχουσας συμφωνίας λήγει στις 6 Νοεμβρίου.

Χθες, ο κ. Δένδιας είχε κάποιες πρώτες επαφές στην Ουάσιγκτον με μέλη του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ομογενείς και λοιπούς παράγοντες. Ο κ. Δένδιας επρόκειτο να συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Οι συναντήσεις του κ. Δένδια με ομολόγους του από τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρούς περιφερειακούς δεσμούς στοχεύουν και στην ανάγκη να γίνει σαφές ότι η Αθήνα έχει επενδύσει μακροπρόθεσμα σε αυτές τις στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις. Στο επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αμερικανικές θέσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα υπό το φως της συνεχιζόμενης, μετ’ εμποδίων, προσπάθειας για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή