ΚΙΝΑΛ: Αλλαγή σκηνικού με νέους υποψηφίους για την ηγεσία

ΚΙΝΑΛ: Αλλαγή σκηνικού με νέους υποψηφίους για την ηγεσία

Τα πάνω κάτω, μέσα σε λίγες ώρες και στο παρά πέντε της προθεσμίας για την κατάθεση των υπογραφών, έφεραν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Παύλος Γερουλάνος, στον απόηχο της απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πάνω κάτω, μέσα σε λίγες ώρες και στο παρά πέντε της προθεσμίας για την κατάθεση των υπογραφών, έφεραν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Παύλος Γερουλάνος, στον απόηχο της απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά. Ενώ μέχρι το βράδυ της Τετάρτης όλα έδειχναν ότι η διαδικασία οδεύει πλέον προς μια κούρσα για τρεις, η χθεσινή ημέρα επιφύλασσε δύο ακόμη επίδοξες υποψηφιότητες.

Οι Β. Κεγκέρογλου και Π. Γερουλάνος ζήτησαν παράταση της προθεσμίας ώστε να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές.

Πρώτος ο βουλευτής Ηρακλείου, με επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) ζήτησε παράταση «τουλάχιστον μιας εβδομάδας» στην προθεσμία για τις υπογραφές, η οποία κανονικά έληγε σήμερα το μεσημέρι. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να συγκεντρώσει υπογραφές του 15% της Κ.Ε., για αυτό και ζήτησε να του σταλεί το μητρώο μελών, αναζητώντας πλέον δηλώσεις στήριξης 5.000 εξ αυτών.

Ακολούθησε, με διαφορά λίγων ωρών, και ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος επίσης αιτήθηκε «εύλογη χρονική παράταση» θέτοντας και ζήτημα μετάθεσης της κάλπης, «εάν αυτό κρίνεται δυνατό» όπως ανέφερε. Ωστόσο, κατά πληροφορίες, πολύ δύσκολα θα υπάρξει απόφαση για μετάθεση μετά τις 5 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Η ΕΔΕΚΑΠ θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί και όλα δείχνουν ότι το αίτημα των δύο για παράταση σχετικά με τις υπογραφές θα γίνει αποδεκτό.  

Παρότι οι δύο κινήσεις έρχονται στον απόηχο της απόσυρσης της Φώφης Γεννηματά, το υπόβαθρό τους εκτιμάται ως αρκετά διαφορετικό. Ο κ. Γερουλάνος δεν εντάσσεται στο κομματικό περιβάλλον των προεδρικών, έχοντας μάλιστα συγκρουστεί μετωπικά με την κ. Γεννηματά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2019. Επομένως σηματοδοτεί μια πιο «ανεξάρτητη» πρωτοβουλία. Ο ίδιος, στην επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ, πάντως, μίλησε για «πολιτικό και σημαντικό κενό» με τη μη συμμετοχή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, τονίζοντας πως η απουσία της «περιορίζει την αντιπροσώπευσή μας στην κοινωνία και είναι σημαντικός και ορατός ο κίνδυνος να στερηθεί η διαδικασία τη συμμετοχή πολιτών» Εν ολίγοις, ο πρώην υπουργός επιθυμεί –εκτός του στενού κομματικού πυρήνα–να καλύψει το κενό που αφήνει η κ. Γεννηματά στη διαδικασία, προτάσσοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες στο κρίσιμο διακύβευμα της συμμετοχής.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κεγκέρογλου επιχείρησε μια «εκ των έσω» εκπροσώπηση του γεννηματικού μπλοκ στην κάλπη. Μια κίνηση που, παρότι ο ίδιος αποτελεί ένα από πλέον κοντινά πρόσωπα στην ηγεσία τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από συγκατάθεση της κ. Γεννηματά. Οπως τόνιζε στενός συνεργάτης της, μάλιστα, όχι μόνο το προεδρικό στρατόπεδο δεν αναζητούσε «εκφραστή» στην κάλπη, αλλά, όπως υπογράμμιζε, «κανένας δεν μπορεί να δρα εξ ονόματος και για λογαριασμό της κ. Γεννηματά, ούτε να τη συρρικνώνει, φέρνοντάς τη στα μέτρα προσωπικών φιλοδοξιών». Τοποθέτηση που αντικατοπτρίζει, αν μη τι άλλο, δυσαρέσκεια του ηγετικού πυρήνα προς τις κινήσεις του βουλευτή Ηρακλείου, ακόμη κι αν, ευρύτερα στο προεδρικό στρατόπεδο, υπήρξαν φωνές για αναζήτηση εσωκομματικού αντικαταστάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή