Mετωπική στη Βουλή με φόντο την πανδημία

Mετωπική στη Βουλή με φόντο την πανδημία

Προσωπικά πυρά αντάλλαξαν Μητσοτάκης - Τσίπρας στη Βουλή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση με έντονα, και πάλι, τα χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Αλ. Τσίπρα προς τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με επίκεντρο την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας. Για «καταστροφικά αποτελέσματα» και «παταγώδη αποτυχία» της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από ψέματα και παραπληροφόρηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στην περιπέτεια της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Aυτές οι ανθρώπινες δοκιμασίες θα πρέπει να μας ευαισθητοποιούν περισσότερο. Είναι ίσως μια ευκαιρία να δείξουμε περισσότερα αντανακλαστικά καταλλαγής, αλληλοσεβασμού και να μπορούμε, επιτέλους, να είμαστε αντίπαλοι χωρίς να είμαστε εχθροί, χωρίς να προσωποποιούμε όλες τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι «η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στα θέματα της πανδημίας από την πρώτη στιγμή ήταν στάση ευθύνης», κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «έχουν επιλέξει τον δρόμο της συνειδητής απάθειας απέναντι στην πανδημία», για να προσθέσει: «Βάλτε την πραγματική επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα και παραπληροφόρηση, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για κυβερνητική αποτυχία.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Παντού στον πλανήτη η υγειονομική μάχη υπήρξε μια εθνική υπόθεση. Στις περισσότερες χώρες έγινε σημείο διακομματικής σύγκλισης. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για το τι έγινε τους τελευταίους είκοσι μήνες στην πατρίδα μας». Για να συμπληρώσει πως με «αυθαίρετες συγκρίσεις, ψεύτικα συμπεράσματα και μίζερες καταγγελίες» υπονομεύθηκε ένα «μέτωπο κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξαρχής αρραγές, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν διαμορφώθηκε».

Ανταπαντώντας ο κ. Τσίπρας  χαρακτήρισε «ασυνάρτητη» την πρωθυπουργική ομιλία και δίνοντας προσωπικό τόνο στην επικριτική ρητορική του ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Είστε αδιόρθωτος, κ. Μητσοτάκη. Για πολλοστή φορά πιάνεστε αδιάβαστος». Το συγκρουσιακό κλίμα εντάθηκε περαιτέρω όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε στοιχεία από το Ληξιαρχείο προκειμένου να ισχυριστεί ότι στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι θάνατοι όχι μόνο εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και από άλλες αιτίες. «Μα, δεν μπορεί να είστε τόσο άσχετος», σχολίασε ο πρωθυπουργός, αμφισβητώντας εντόνως τη συγκεκριμένη επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφήστε τώρα που μας κάνετε τον ειδικό. Είστε και αδαής, δεν γνωρίζετε τα στοιχεία. Είστε αλαζόνας. Σταματήστε επιτέλους να κουνάτε το δάχτυλο. Εχετε ευθύνη. Εχετε δεκαπέντε χιλιάδες νεκρούς στην πλάτη σας», είπε εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Τσίπρας. Για να επανέλθει λίγο αργότερα: «Κύριε Μητσοτάκη, αξιοποιήσατε την πανδημία ως μια ευκαιρία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή του τόπου».

Κλείνοντας τη χθεσινή μονομαχία, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πολιτική, κ. Τσίπρα, με ψέματα, με στατιστικά στοιχεία τα οποία είναι επεξεργασμένα, για να παρουσιάσετε μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας, είναι μια πολιτική επικίνδυνη. Δυστυχώς δεν είναι η αντιπολίτευση η οποία αξίζει συνολικά στη χώρα. Θέλουμε μια χώρα που θα παραμένει εγκλωβισμένη σε μια συγκρουσιακή τοξικότητα, με κόμματα τα οποία πολιτεύονται με ψέματα και επενδύουν διαρκώς στην κοινωνική ένταση; Ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα κάνω τα πάντα για να αφήσω αυτή την τοξικότητα και αυτές τις πρακτικές στο περιθώριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή