Οχληση Αγκυρας για την τριμερή: «Εκδήλωση εχθρικής πολιτικής»

Οχληση Αγκυρας για την τριμερή: «Εκδήλωση εχθρικής πολιτικής»

Την έντονη αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας προκάλεσε η κοινή διακήρυξη Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Για «εκδήλωση εχθρικής πολιτικής» κάνει λόγο το τουρκικό ΥΠΕΞ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας προκάλεσε η κοινή διακήρυξη Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. 

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για «μια νέα εκδήλωση της εχθρικής πολιτικής του δiδύμου Ελλάδας- Eλληνοκυπρίων απέναντι στην Τουρκία και την ‘ΤΔΒΚ’».

Διαβάστε ακόμα: Εκθεση Κομισιόν: Τριπλό μήνυμα στην Άγκυρα για Ανατ. Μεσόγειο, μεταναστευτικό, ανθρώπινα δικαιώματα

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ χρεώνει στις «μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων» την ένταση που επικρατεί στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η κοινή δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση της εχθρικής πολιτικής του δiδύμου Ελλάδας- Eλληνοκυπρίων απέναντι στην Τουρκία και την ‘ΤΔΒΚ’. Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ δεν μπορεί να έχει καμία επιτυχία. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις στη δήλωση, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις του Ελληνικού- Eλληνοκυπριακού διδύμου που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας για να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ‘ΤΔΒΚ’ σχετικά με την κοινή δήλωση. Δεν είναι δυνατόν μια λογική που απορρίπτει τα γεγονότα στο νησί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν καταχωρηθεί η κυριαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού.

Επιπλέον, το γεγονός ότι αυτές οι χώρες, που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της Λιβύης με την υποστήριξή τους σε ορισμένες παράνομες ομάδες, στοχεύουν στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει τώρα με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Αυτό είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή