Αντίδραση της Άγκυρας στην Κομισιόν

Αντίδραση της Άγκυρας στην Κομισιόν

H Αγκυρα αντιδρά με έντονο τρόπο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2021, ενώ στα ζητήματα που αφορούν την Αθήνα και τη Λευκωσία την απορρίπτει πλήρως.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  H Αγκυρα αντιδρά με έντονο τρόπο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2021, ενώ στα ζητήματα που αφορούν την Αθήνα και τη Λευκωσία την απορρίπτει πλήρως. Οπως ισχυρίζεται, «δίνει εκ νέου χώρο στις αντιφατικές και προκατειλημμένες ελληνικές – ελληνοκυπριακές θέσεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου και που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της Ε.Ε.».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει πως η Αγκυρα έχει κάνει ό,τι της αναλογεί, και με το παραπάνω, για να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο και συνεργασία. «Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της Ε.Ε. όπως δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος, αποτελεί αιτία συνέχισης των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης τον ισχυρισμό της Ενωσης ότι είναι κάποιου είδους περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Απορρίπτει με έντονο τρόπο την έκθεση για το 2021 – Στο ναδίρ τα ποσοστά Ερντογάν.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως σε μια εποχή που προσπαθεί να δημιουργήσει μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσει τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την Ε.Ε., δημοσιεύθηκε μια έκθεση στην οποία «αγνοήθηκαν οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια χώρα Τουρκία και εμφανίστηκε μια προσέγγιση διπλών προτύπων για τις σχέσεις με τη χώρα μας». Η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν αποδέχεται τις επικρίσεις της Ε.Ε., ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Πάντως, στην Αγκυρα παρακολουθούν με προσοχή τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν να κάνουν Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο ζήτημα της ενεργειακής σύνδεσης, όμως συνεχίζεται η έκπληξη από την ξεκάθαρη στήριξη της Αιγύπτου στην κοινή διακήρυξη των τριών χωρών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Metropoll δείχνει πως το κυβερνών κόμμα AKP βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά του από την εποχή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεπερνούν το κρίσιμο ποσοστό του 50%. Συγκεκριμένα, το AKP εμφανίζεται να λαμβάνει το 31,7% και τον κυβερνητικό του εταίρο να αγγίζει το 10%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) εμφανίζεται με ποσοστό 25,8%, το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) με 14,3% και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP με 11%. Αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν σταματήσει η μείωση του εισοδήματος των Τούρκων πολιτών και δεν αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, ενδέχεται να συνεχιστεί η μείωση των ποσοστών της κυβερνητικής συμμαχίας ΑKP-ΜΗP και τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης να φτάσουν στο όριο του 58%.

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της Αφρικής χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τη Νιγηρία. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στην τετραμερή σύνοδο των ηγετών της Τουρκίας, του Τόγκο, της Λιβερίας και της Ανγκόλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή