Θεωρείο: Τετραμερής με Βατικανό

Θεωρείο: Τετραμερής με Βατικανό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμένοι ψηφοφόροι

Σας το είχα γράψει εγκαίρως πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος με αφορμή την υποψηφιότητα ΓΑΠ. Ενα κομμάτι του ευρύτερου κόμματος που αποτελείται από πασοκογενείς τον βλέπει θετικά. Ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ το αντίθετο. Ο πονοκέφαλος πάντως για τον Τσίπρα είναι δεδομένος, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του θυμίζουν τον Ρωμαίο Ιανό και ετοιμάζονται να ψηφίσουν στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ και στις εθνικές εκλογές, αλλά σίγουρα σημαίνει πως ο Τσίπρας έπειτα από δύο έτη απραξίας δεν έχει καθόλου «δεμένο» αυτό το ποσοστό.

Συνέδριο εμβολιασμένων

Την Πέμπτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που επιστρέφει σε –πολύ– γνώριμα λημέρια. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα η Ν.Δ., στο συνέδριο δικαίωμα φυσικής παρουσίας θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες πριν από το πολύ έξι μήνες. Οι υπόλοιποι… διαδικτυακά.

Τετραμερής με Βατικανό

Με την ευλογία του Πάπα μπορεί να είναι η επόμενη τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Σερβίας. Ο Δένδιας επικοινώνησε πρόσφατα με τον γραμματέα του Βατικανού, υπεύθυνο για τις σχέσεις με άλλα κράτη, Αρχιεπίσκοπο Γκάλαχερ, ενόψει της επίσκεψης του Πάπα στην Αθήνα, και αυτή τη συνομιλία τη μετέφερε στον Σέρβο ομόλογό του στο τετ α τετ που είχαν χθες, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία και έκανε μια πρόταση-έκπληξη: η επόμενη τριμερής Αθήνας – Λευκωσίας – Βελιγραδίου να γίνει… τετραμερής, να προστεθεί δηλαδή και το Βατικανό.

Θα βγάλουν Πάπα

Πάντως να σας πω ότι η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου συμπίπτει με τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. «Η σύμπτωση είναι σημειολογική», μου είπε παλαιός δεξιός, εξηγώντας πως «το ΠΑΣΟΚ κοντράρει στα ίσα σε… παρασκήνιο ακόμα και το Βατικανό», το οποίο ως γνωστόν το έχει τερματίσει.

Η άγνωστη φιγούρα

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν παρούσα και μια γυναίκα άγνωστη στο ευρύ κοινό. Η Μάρα Μαρινάκη, η πρέσβης μας στο Βερολίνο και μάλιστα πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, ανέλαβε σχετικά πρόσφατα καθήκοντα, πριν από οκτώ μήνες. Η χαμηλών τόνων διπλωμάτης έχει βοηθήσει από την πλευρά της στην εξομάλυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων, έπειτα από μία δεκαετία σκληρών εντάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή