Προτεραιότητα ο πρoσυμπτωματικός έλεγχος υγείας

Προτεραιότητα ο πρoσυμπτωματικός έλεγχος υγείας

Η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στη μετά COVID εποχή αποκτούν μια τραγική επικαιρότητα και, κυρίως, επείγοντα χαρακτήρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα της χθεσινής ημερίδας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στη μετά COVID εποχή αποκτούν μια τραγική επικαιρότητα και, κυρίως, επείγοντα χαρακτήρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα της χθεσινής ημερίδας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που διεξήχθη στη σκιά της απώλειας της Φώφης Γεννηματά, ενώ η υγειονομική κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού γνωρίζει και στη χώρα μας νέα έξαρση.

«Ακριβώς γι’ αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης», είπε χαρακτηριστικά σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας και εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης. Από τις αρχές του 2022, άλλωστε, αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες. Συμπεριλαμβάνουμε σε αυτές και τον διαβήτη και τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια». Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μελέτες από τις οποίες προκύπτει πως πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους εξαιτίας αυτών των ασθενειών, «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».

Αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόγραμμα που θα φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, κατά τη χθεσινή ημερίδα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αφού, στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «πρέπει να κερδηθούν και άλλα στοιχήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία», κάνοντας μνεία ειδικότερα μεταξύ άλλων στην «ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ», ή και στην «εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου “Σπύρος Δοξιάδης” για την πρόληψη», επισήμανε: «Εχει μεγάλη σημασία να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στη σημασία της πρόληψης, η οποία στην κυριολεξία μπορεί να σώσει ζωές. Να διαπαιδαγωγήσουμε μια νέα γενιά στο τι σημαίνει πραγματικά να ζούμε σήμερα υγιεινά και με καλή ποιότητα ζωής. Και σε αυτή την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση χρειαζόμαστε όλη τη Βουλή αλλά και την επιστημονική κοινότητα αρωγούς».

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας στάθηκε ιδιαίτερα στη «μάχη της πειθούς που αποδεικνύεται ότι είναι από τις πιο σύνθετες, τις πιο πολύπλοκες σε αυτή την κοινωνία που ζούμε σήμερα, όπου η πληροφόρηση είναι ακατάσχετη, και η οποία θα μας λύσει αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στις σοβαρές παθήσεις».

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης, καθηγητές από τον χώρο της Υγείας και εκπρόσωποι κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή