Κυριάκος Μητσοτάκης: Μάχη κατά της ακρίβειας-Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έχει εξαντλήσει τα όριά της

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μάχη κατά της ακρίβειας-Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έχει εξαντλήσει τα όριά της

Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η πρώτη κατά 2% από 1/1 και μία δεύτερη εντός του 2022, «αφού έχουμε λάβει υπόψη τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η πρώτη κατά 2% από 1/1 και μία δεύτερη εντός του 2022, «αφού έχουμε λάβει υπόψη τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της ακρίβειας, το οποίο χαρακτήρισε «παγκόσμιο φαινόμενο» που είναι έντονο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων. Υπογράμμισε, δε, πως η κυβέρνηση δαπάνησε ήδη παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ρεύματος, αλλιώς «οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν 10 φορές παραπάνω». Αποκάλυψε μάλιστα πως «στις τιμές της ενέργειας έχω δώσει εντολή να επεξεργαστούν σχέδιο επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για συνεργατικά σχήματα και νέους αγρότες».

Στο έτερο μεγάλο θέμα, αυτό της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown καθώς φέτος έχουμε το εμβόλιο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το 73% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, δημιουργώντας μια «πανδημία των ανεμβολίαστων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός έκλεισε και το θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας. «Δεν συζητάμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις. Η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της. Οι περισσότερες υποχρεωτικότητες προκαλούν μεγαλύτερες αντιδράσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα. Απαντώντας στην κριτική για την απουσία τεστ για την είσοδο στις εκκλησίες, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας» και «δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να το ελέγξει», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως δεν γίνεται να υπάρξει έλεγχος στις εισόδους και η κριτική της αντιπολίτευσης γίνεται «προς άγραν ψήφων». Σχολίασε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε ήρθε σε ρήξη με την Εκκλησία, αφού το 2020 «δεν κάναμε Πάσχα».  

Τρίτη δόση  

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πανδημία των ανεμβολίαστων» και απέκλεισε την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε πολύ στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, λέγοντας πως έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, παρουσιάζονται «ρωγμές στο τείχος ανοσίας». Εξ ου και κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν τη λεγόμενη «αναμνηστική» δόση. Τόνισε, δε, πως είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον που έχει κάνει ήδη δύο δόσεις να κάνει την τρίτη. Αυτό δεν σημαίνει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, πως είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης του εμβολίου. «Καθημερινά 5.000-6.000 συμπολίτες κάνουν την πρώτη δόση», ανέφερε. «Μπορεί ο αριθμός να μην είναι αυτός που θέλουμε, αλλά είναι σημαντικός». Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, είχε σημειώσει όσον αφορά την πανδημία πως «το σημαντικό είναι να μη βλέπετε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Αρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων». Για την παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων είπε: «Ναι, έχουμε μια πίεση στο ΕΣΥ, όχι ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά. Αλλά αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο να μην πάμε σε lockdown», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.  

«Μιλάω με Ερντογάν»

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η ρήτρα της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι σαφής και «η Γαλλία θα μας συνδράμει αν δεχθούμε επίθεση», χαρακτηρίζοντας «διακαή πόθο» για 40 έτη την ελληνογαλλική συμφωνία. «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα, προβάλλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ», συμπλήρωσε. Οσον αφορά τη σχέση με την κ. Μέρκελ, υπογράμμισε πως «δεν συμφωνούσαμε πάντα με την καγκελάριο Μέρκελ για τα ελληνοτουρκικά, την καλούσα να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία», καταλήγοντας πως «αν τα βρούμε με την Τουρκία, δεν θα οφείλεται σε κάποιον τρίτο» καθώς «δεν έχω κόψει την επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν». Οσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ήταν σαφής: «Οι συμφωνίες αφορούν κράτη, όχι κυβερνήσεις».

Τέλος, όσον αφορά το αμιγώς πολιτικό σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ για πρώτη φορά είπε πως θα επιδιώξει την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή. Οσον αφορά την πιθανή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «δεν βγαίνουν τα κουκιά».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή