Δένδιας: «Η Ελλάδα επιδιώκει διάλογο»

Δένδιας: «Η Ελλάδα επιδιώκει διάλογο»

Μήνυμα Δένδια προς Αγκυρα μετά τη συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι θεμελιώδεις κανόνες του ευρωπαϊκού κεκτημένου οφείλουν να είναι ένα σαφές μήνυμα προς όσες χώρες της περιοχής επιθυμούν να ενταχθούν ή να έχουν καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Σλοβένο ομόλογό του Ανζε Λόγκαρ.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε για ακόμα μια φορά τη διατήρηση της έντασης και την έξαρση της επιθετικής ρητορικής από πλευράς της Αγκυρας και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν έχει οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία. Δεν έχει οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία».

Και υπογράμμισε πως «αντίθετα, η Ελλάδα επιδιώκει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, επιδιώκει διάλογο με την τουρκική κοινωνία γιατί πιστεύει ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας ελπίζει ακόμα στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, σε ένα δια-φορετικό τουρκικό γίγνεσθαι».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε με ανησυχία στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας πως «θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε με ανησυχία στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας πως «θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη. Και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επενδύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τα Δυτικά Βαλκάνια να γλιστρήσουν πίσω, θα μου επιτρέψετε να πω, στο βαλκανικό τους παρελθόν».

Στη Ρουάντα

Ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα θα μεταβεί στη Ρουάντα σε ένα σημαντικό ταξίδι στην υποσαχάρια Αφρική. Το ταξίδι του κ. Δένδια σηματοδοτεί και την αρχή μιας πιο εστιασμένης αφρικανικής πολιτικής εκ μέρους των Αθηνών, με το Κιγκάλι να είναι μια πρώτη στάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεά 530.000 εμβολίων στη Ρουάντα και αναμένεται να προστεθούν και άλλα, προκειμένου η αφρικανική χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία. Μάλιστα σε αυτό το ταξίδι τον υπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία. Με αφορμή την πολιτική κρίση που προκλήθηκε μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «μία από τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της συμφωνίας των Πρεσπών».

Οπως είπε o κ. Βαρβιτσιώτης, «είναι απαραίτητο αυτό το μήνυμα να φύγει σήμερα από όλους μας προς τους γείτονές μας, οι οποίοι βρίσκονται σε μία πολιτική περιδίνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή