Πάιατ: «Η Αλεξανδρούπολη δεν απειλεί την Τουρκία»

Πάιατ: «Η Αλεξανδρούπολη δεν απειλεί την Τουρκία»

Μήνυμα Πάιατ μετά τις αντιδράσεις της Αγκυρας στη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Μήνυμα Πάιατ μετά τις αντιδράσεις της Αγκυρας στη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

«Η εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία», σημείωσε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, επαναλαμβάνοντας ότι η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) είναι ακόμα ένα βήμα στις πολύ στενές ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε στο «Thessaloniki Summit 2021», ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι οι προβλέψεις της MDCA για τη Βόρεια Ελλάδα είναι εστιασμένες στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και την ανάπτυξη της Ελλάδας. «Βρισκόμαστε στην κορύφωση, αλλά όχι στην κορυφή» των σχέσεων σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, τόνισε ο κ. Πάιατ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα με την οποία μοιράζονται κοινά στρατηγικά συμφέροντα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα MDCA, πέρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα προς την Ανατολική Ευρώπη και αντιστρόφως, θα χρησιμοποιηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και στρατόπεδο στα περίχωρα της πόλης. Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε στο ΓΕΕΘΑ και η στρατιωτική εφαρμοστική διευθέτηση όσων προβλέπονται στην MDCA, παρόντος του κ. Πάιατ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε, επίσης, χθες ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λέγοντας πως οι σχέσεις με την Ευρώπη γίνονται συνολικότερα «ακόμα πιο σημαντικές». Ο πρέσβης απορρίπτει τη θέση ότι μετατοπίζεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της. Αναφερόμενος στα πέντε χρόνια της πρεσβευτικής θητείας του στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ έκανε λόγο για «εξαιρετική πρόοδο» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις δηλώνοντας «υπερήφανος». Ο κ. Πάιατ σημείωσε και τη στήριξη της χώρας του στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κυπριακή Δημοκρατία και ΗΠΑ), ενώ εξέφρασε την ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT