Παύλος Χρηστίδης στην «Κ»: Ώρα να πάρει η νέα γενιά τις τύχες της στα χέρια της

Παύλος Χρηστίδης στην «Κ»: Ώρα να πάρει η νέα γενιά τις τύχες της στα χέρια της

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά τα τελευταία χρόνια, η οποία τον επέλεξε ως εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΚΙΝΑΛ. Μετά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, ήταν μια από τις τρεις νέες υποψηφιότητες στις εσωκομματικές εκλογές της παράταξης, στοχεύοντας, όπως λέει, στο να εκπροσωπήσει «όσους θέλουν να εκφράσουν τις αγωνίες τους με νέο λόγο και νέα αντίληψη, με το ίδιο όμως ήθος και τις ίδιες αρχές που θεμελίωσε και συνεχώς ενδυνάμωνε» η πρόεδρος του Κινήματος. 

Ο Παύλος Χρηστίδης μιλά στην «Κ» για την απόφασή του να μπει στην κούρσα της ηγεσίας, την παρακαταθήκη της κ. Γεννηματά και το πολιτικό πλαίσιο που εκπροσωπεί, ενώ στέλνει μήνυμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως έχει έρθει η ώρα η γενιά «που χτυπήθηκε από τις απανωτές κρίσεις να πάρει τις τύχες της, στα χεριά της».

– Ο τελικός αριθμός των υποψηφίων ήταν μια από τις πολλές ανατροπές που προέκυψαν στην πορεία αυτής της κούρσας, ενώ είστε ένας από τους τρεις που προστέθηκαν σε αυτή μετα την απόσυρση της κ. Γεννηματά. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση και τι θεωρείτε ότι σας διαφοροποιεί από τους άλλους διεκδικητές;

Η ανάγκη να μιλήσω για όσα βλέπω και ακούω αυτά τα χρόνια. Ο αριθμός των υποψηφίων και πολύ περισσότερο το κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον που διεγείρει καθημερινά η διαδικασία ανάδειξης προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την αξία, τη χρησιμότητα και κυρίως την δυναμική της παράταξης, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ το εκλογικό μας ποσοστό.

Κλειδί για την επιβεβαίωση αυτής της δυναμικής θα είναι η μαζική συμμετοχή στις 5 Δεκεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δική μου υποψηφιότητα: να εκπροσωπήσει και να εκφράσει κοινωνικές δυνάμεις που ζητούν μια νέα ελπίδα. Καθημερινούς πολίτες από εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους που θέλουν να εκφράσουν τις ανάγκες και τις αγωνίες τους με νέο λόγο και νέα αντίληψη, με το ίδιο όμως ήθος και τις ίδιες αρχές που θεμελίωσε και συνεχώς ενδυνάμωνε η Φώφη Γεννηματά. Η παρακαταθήκη της για την ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής, που νοιάζεται πραγματικά και σκύβει επάνω στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, είναι οδηγός μου.

– Η υποψηφιότητά σας αντιμετωπίζεται από κάποιους ως «δυσανάλογο άλμα» δεδομένου ότι δεν έχετε εκλεγεί ποτέ σε βουλευτικό ή άλλο αξίωμα. Τι απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;

Τα ίδια άκουσα το 2015, όταν η Φώφη Γεννηματά με επέλεξε, ως εκπρόσωπο τύπου. «Παραημουν νέος», «δεν γνώριζα τα κατατόπια», «δεν είχα την εμπειρία». Έξι χρόνια μετά, δεν υπήρξε μάχη στην οποία να μην δώσαμε όλοι το 100%, φέρνοντας την παράταξη στην τρίτη κοινοβουλευτική θέση.

Μια από τις παθογένειες που πλήττουν της αξιοπιστία της πολιτικής και κρατούν τους πολίτες επιφυλακτικούς έως εχθρικούς, κάποιες φορές, απέναντι στην δημοκρατική συμμετοχή και τη λειτουργία των κομμάτων είναι η αντιμετώπιση της πολιτικής ως «κλειστό επάγγελμα» με προδικασμένες και νομοτελειακές προσωπικές πορείες και καριέρες. Θα μπορούσα να έχω εκλεγεί το 2019, αλλά επέλεξα, σε συνεννόηση με την πρόεδρο, να δώσω τη μάχη της παράταξης. Ως πολίτης και πολιτικός συμμετείχα πάντοτε από όποιο ρόλο που ανέθεταν οι συλλογικές διαδικασίες και τα θεσμικά όργανα, είτε ως εκλεγμένος είτε ως υπεύθυνος συγκεκριμένων καθηκόντων. Πάντοτε, με γνώμονα τη δημοκρατική και θεσμική λειτουργία του πολιτικού φορέα που συμμετείχα και κυρίως τις ιδέες που θέλω να εκφραστούν. Με αυτές τις αρχές και με την ίδια αντίληψη θέτω κι αυτή τη στιγμή τις απόψεις, τα οράματα μου και το προγραμματικό πλαίσιο για το μέλλον της παράταξης, στην κρίση των πολιτών που εκφράζονται από τον χώρο μας και ζητώ εντολή να τα υλοποιήσω.

– Έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η εσωκομματική αναμέτρηση θα επαναφέρει τη σκιά της πόλωσης στην παράταξη. Είναι υπαρκτός κίνδυνος να δοκιμαστεί η ενότητα την επόμενη ημέρα των εκλογών;

Έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως η ενότητα του χώρου δεν αφορά ούτε τις συγκυριακές εσωτερικές αντιπαραθέσεις, που είναι απολύτως θεμιτές και λογικές σε μια δημοκρατική διαδικασία επιλογής ηγεσίας αλλά ούτε και τις προσωπικές κινήσεις και στρατηγικές κάποιων στελεχών. Η ενότητα χτίζεται στην εκλογική βάση που αποφασίζει, στηρίζει και ισχυροποιεί ή αποδυναμώνει τον χώρο και βεβαίως στα πολιτικά προτάγματα που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξής και δυναμικής του.

Ο χώρος λοιπόν, που επιβίωσε στις συμπληγάδες της ισοπεδωτικής κρίσης που διανύσαμε, ενισχύθηκε και στάθηκε με αξιοπρέπεια και νέα δυναμική στη συνέχεια ως τρίτη δύναμη του κοινοβουλίου, έχει αυτή τη στιγμή τη μεγάλη προοπτική να επιστρέψει ξανά πρωταγωνιστής, αφουγκραζόμενος το κοινωνικό αίτημα για κάλυψη του πολιτικού κενού ανάμεσα στον ψευδεπίγραφο διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που κρατάει την Ελλάδα πίσω. Σε αυτή την πορεία, θα είμαι πάντα εδώ, επειδή το πιστεύω.

– Θεωρείστε βασικός εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» του κόμματος. Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους σημερινούς 30άρηδες, ώστε να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία;

Μπορούμε. Πιστεύω πολύ στους Έλληνες και την Ελλάδα. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας, στα χεριά μας. Η γενιά που χτυπήθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο από τις απανωτές κρίσεις, οικονομική, υγειονομική, τις οποίες συνεχίζουμε να βιώνουμε, βρίσκεται πάλι μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής τους, την εκπαίδευση, την εργασία, τον οικογενειακό τους σχεδιασμό και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους μέλλον. Χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς ποιότητα ζωής.

Θέλω να διαμορφώσω ένα Κίνημα που ανοίγει ευκαιρίες σε όλους, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αδικίες και ανισότητες, είναι δίκαιο και τολμά τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά άλματα, χτίζοντας πάντοτε τα θεμέλια των κοινωνικών αλλαγών με όραμα τις επόμενες γενιές. Με τη συμμετοχή μας, με την ενεργοποίηση μας και κυρίως με τις απόψεις μας, την επόμενη μέρα των εκλογών, έχουν τη δύναμη στα χέρια τους να επηρεάσουν και να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις, ώστε το μέλλον που θα πετύχουμε να υλοποιεί τα όνειρα μας ξεπερνώντας και τις αναμνήσεις και τις προσδοκίες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή