ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας: Σε εφαρμογή η συμφωνία οριοθέτησης – Δένδιας: Κλείνει εκκρεμότητα 45 ετών

ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας: Σε εφαρμογή η συμφωνία οριοθέτησης – Δένδιας: Κλείνει εκκρεμότητα 45 ετών

«Η παρουσία μου σήμερα εδώ έχει να κάνει καταρχήν με ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Την ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η οποία επιτρέπει την έναρξη εφαρμογής της» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ από τη Ρώμη

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανατολική Μεσόγειος, η τουρκική προκλητικότητα, η κατάσταση στη Λιβύη, καθώς και η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο στη Ρώμη.

«Η παρουσία μου σήμερα εδώ έχει να κάνει καταρχήν με ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Την ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η οποία επιτρέπει την έναρξη εφαρμογής της» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «αυτή η συμβολική πράξη είναι πολύ σημαντική. Κλείνει μια εκκρεμότητα 45 ετών και αναδεικνύει τις υποδειγματικές μας σχέσεις με την Ιταλία, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά και με τον φίλο μου Υπουργό, όσο όμως και στο διμερές επίπεδο».

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, «έχουμε στενές σχέσεις που καλύπτουν συνολικά όλο το φάσμα: εμπόριο, επενδύσεις. Η Ιταλία κατέχει μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στην ελληνική αγορά και έχουμε πετύχει πολλά. Όμως, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα και σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, που εμείς συνεργαζόμαστε στενά».

«Η στενή συνεργασία βεβαίως μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας δεν αποτελεί είδηση και έτσι πρέπει να είναι. Είναι η φυσική κατάσταση μεταξύ δύο γειτονικών φιλικών χωρών. Η σημερινή ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης υποδηλώνει, επίσης, την προσήλωση και των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Ιταλίας,  στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας» πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε συμπλήρωσε: «Κάτι τέτοιο υποστήριξε πρόσφατα και η Ιταλική Γερουσία με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τις θαλάσσιες ζώνες, λαμβάνοντας υπόψη την UNCLOS. Η κοινή μας βούληση είναι όπως όλες οι χώρες της Μεσογείου ασπασθούν αυτές τις αξίες, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Κάτι τέτοιο θα συνεισφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «είναι πάντοτε ανοιχτή στην ενίσχυση μιας πολυμερούς συνεργασίας, σε αυτή όμως τη βάση. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα μακριά από αυτή την πραγματοποίηση αυτής της προοπτικής».

Όπως είπε, κατά τη συνάντηση με τον κ. Ντι Μάιο εξετάστηκαν όλες αυτές οι κοινές προκλήσεις. «Και όπως πάντα μεταξύ φίλων, είχαμε μια ανοιχτή και πολύ εποικοδομητική συζήτηση» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ιταλό ΥΠΕΞ πως η Τουρκία συνεχίζει την παραβατική συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και συνεχίζει να διατυπώνει απειλές κατά της Ελλάδος. «Το casus belli, η απειλή πολέμου, συνεχίζει να ισχύει για την Τουρκία, απέναντι στην Ελλάδα. Η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας. Αλλά, απειλές εκπέμπονται και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξήγησα ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο, αφορά συνολικά στην οικογένειά μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βέβαια την Ιταλία, μια πολύ σημαντική και μεγάλη χώρα στη Μεσόγειο» υπογράμμισε.

Για τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη όπως η Σύνοδος που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, όπου η Ιταλία συμπροεδρεύει, να δώσει ένα σαφές μήνυμα, τόσο για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων, όσο και για την διεξαγωγή των εκλογών.

«Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι τελευταίες εξελίξεις δεν ήταν ενθαρρυντικές. Και νομίζω συμφωνήσαμε από κοινού ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει καθαρά χωρίς υπεκφυγές την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Βεβαίως υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δίνοντας ένα σαφές δείγμα στις κοινωνίες αυτών των χωρών» είπε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι «ως γνωστόν, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει καθαρά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με την Βόρεια Μακεδονία. Όμως από την άλλη, θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες των χωρών της περιοχής μας, πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό των εθνικιστικών σειρήνων που ακούγονται τελευταία. Δεν θα πρέπει να υπάρξει η παραμικρή οπισθοδρόμηση σε ό,τι έχει επιτευχθεί με μεγάλη δυσκολία και μεγάλο κόπο».

Ως προς το μεταναστευτικό, κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συμφώνησαν να έχουν ακόμα στενότερη συνεργασία. «Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιταλία δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Αυτό είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, που πρέπει να έχει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Εμείς δεσμευθήκαμε απέναντι στην ιταλική πλευρά για μια πολύ στενή συνεργασία, όσον αφορά και τις μεταναστευτικές ροές που προέρχονται από τη Λιβύη, την κεντρική οδό μετανάστευσης» πρόσθεσε.

«Επίσης, συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μείγματος, την ανάγκη όπως συγχρόνως αντιμετωπίσουμε την προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη, μέχρι να ολοκληρωθεί η πράσινη μετάβαση. Γενικά, συμφωνήσαμε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή