Κ. Μητσοτάκης: Η ρητορική της Τουρκίας προσβάλλει την ιστορία και την κοινή λογική

Κ. Μητσοτάκης: Η ρητορική της Τουρκίας προσβάλλει την ιστορία και την κοινή λογική

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συχνή διολίσθηση της Τουρκίας σε επιθετική ρητορική, η οποία προσβάλει την ιστορία, τη γεωγραφία και την κοινή λογική, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Για εμάς είναι θέμα αρχής ο διάλογος με κάθε γείτονα και παραδείγματα της διπλωματίας προόδου είναι οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ και η δέσμευση με την Αλβανία σε περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνίας να πάμε από κοινού στο ευρωπαϊκό δικαστήριο», υπογράμμισε.

«Θέμα αρχής για την Ελλάδα αποτελεί η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μένουμε ψύχραιμοι στις προκλήσεις οπλισμένοι με την ισχύ του διεθνούς δικαίου και της αποφασιστικής αμυντικής μας ετοιμότητας. Η διττή προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σωστή. Τελικά να επιλέξουν οι ίδιοι οι γείτονες μας αν μπορούν και θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πανδημία: 4 άξονες για τη διαχείριση της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι δύο χώρες συμφωνούν σε 4 άξονες για τη διαχείριση της πανδημίας

1) Οι κοινωνίες και οι οικονομίες να μην κλείσουν 

2) Να γίνονται πολλά τεστ και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας

3) Ενίσχυση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας

4) Γενικός εμβολιασμός και τρίτη δόση, που αποτελεί και την μόνη λύση για την τελική υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης 

Ευρωπαϊκή πρόκληση το προσφυγικό

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ως μία ευρωπαϊκή πρόκληση με βασικό γνώμονα τον ανθρωπισμό αλλά και την ασφάλεια. Όπως είπε, προτεραιότητα είναι η προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και η διάσωση των κατατρεγμένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δυστυχώς επαναλαμβάνεται στη Λευκορωσία το σκηνικό του Έβρου και παρατηρείται μια εργαλειοποίηση των προσφύγων από αυταρχικά καθεστώτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή