Μητσοτάκης – Ρούτε για πανδημία, Λιβύη και προσφυγικό

Μητσοτάκης – Ρούτε για πανδημία, Λιβύη και προσφυγικό

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολύ καλό επίπεδο των ελληνο-ολλανδικών σχέσεων τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. υπογράμμισαν χθες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρκ Ρούτε, με την ευκαιρία της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ερώτηση Ολλανδής δημοσιογράφου που εμπεριείχε τον ισχυρισμό για επαναπροωθήσεις προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών –που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια δείπνου– βρέθηκαν όλα τα ζητήματα αιχμής, με την αντιμετώπιση της πανδημίας, το προσφυγικόμεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή και τη Λιβύη να κυριαρχούν, και τους κ. Μητσοτάκη και Ρούτε να σημειώνουν με έμφαση τη σημασία της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας έναντι όλων των κοινών απειλών. Στο πλαίσιο αυτό, η εντατικοποίηση της διαδικασίας των εμβολιασμών για την πανδημία, ειδικά τώρα που και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων, καθώς και η αποφασιστική στάση της Ε.Ε. έναντι όσων εργαλειοποιούν το προσφυγικό για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, υπογραμμίστηκαν από αμφοτέρους.

Πάντως, με αφορμή επιθετικά προς την ελληνική πλευρά διατυπωθείσα ερώτηση δημοσιογράφου από την Ολλανδία αναφορικά με τον ισχυρισμό για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία, επικράτησε για λίγο ένταση στη σύντομης διάρκειας συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών. Ο κ. Μητσοτάκης –που, μεταξύ άλλων, είχε μιλήσει για «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από αυταρχικά καθεστώτα»– έκανε λόγο για κατηγορίες οι οποίες δεν στηρίζονται σε στοιχεία. Από την πλευρά του, ο κ. Ρούτε υπογράμμισε την ελληνική στάση υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ σε άλλη στιγμή δήλωσε και εντυπωσιασμένος από την πορεία των μεταρρυθμίσεων που προωθεί στη χώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Forbes Media, Στιβ Φορμπς, ενώ είχε και συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν μπιν Αχμέντ Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή