Παρόντες στη δίκη της Novartis οι πολιτικοί – μηνυτές

Παρόντες στη δίκη της Novartis οι πολιτικοί – μηνυτές

Με τροπολογία, που κατατέθηκε στο πλαίσιο της ψήφισης από τη Βουλή των Ποινικών Κωδίκων, ξεκαθαρίζει το τοπίο για την παράσταση ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου των πολιτικών προσώπων, που είναι μηνυτές στην υπόθεση της Novartis.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τροπολογία, που κατατέθηκε στο πλαίσιο της ψήφισης από τη Βουλή των Ποινικών Κωδίκων, ξεκαθαρίζει το τοπίο για την παράσταση ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου των πολιτικών προσώπων, που είναι μηνυτές στην υπόθεση της Novartis. H τροπολογία –κατά βάσιν νομοτεχνικής φύσεως– αίρει κάθε αμφισβήτηση ή νομικό αντίλογο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παρουσία στη δίκη –με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο– των πολιτικών που έχουν στραφεί εις βάρος του με μηνύσεις· ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας και άλλα πολιτικά πρόσωπα που είχαν υποβάλει μηνύσεις και έχουν καταθέσει ενώπιον της Βουλής και των δικαστικών αρχών για την εμπλοκή τους, χωρίς στοιχεία, σε δωροληψίες από τον φαρμακευτικό κολοσσό. Η τροπολογία, που εκ πρώτης όψεως δεν είναι δηλωτική του ουσιαστικού περιεχομένου της, αναφέρει επί λέξει: «Κατάργηση αποκλεισμού δικαιώματος παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Η διάταξη 5 παρ. 15 του νόμου 3126 του 2003 καταργείται». Ο νόμος αυτός, η διάταξη του οποίου καταργείται, είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Οι πολιτικοί – μηνυτές στην υπόθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου και λοιπών που έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με τις διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου, μπορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία –αλλά πρωτίστως με την επίμαχη τροπολογία– να παραστούν στη δίκη, αν αποφασιστεί συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και τις μηνύσεις τους. Δεν μπορούν όμως από το Ειδικό Δικαστήριο να θεμελιώσουν αστικές αξιώσεις εις βάρος των κατηγορουμένων. Αυτό μπορούν να το κάνουν, αν θέλουν, όπως και όλοι οι πολίτες, προσφεύγοντας στα αστικά δικαστήρια. Σχετικά με τις διαδικασίες, η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένονται οι απολογίες των κατηγορουμένων, του πρώην υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου, εισαγγελικών λειτουργών και άλλων μη πολιτικών προσώπων που έχουν παραπεμφθεί με απόφαση της Βουλής. Αν τελικά η δίκη γίνει δεν θα προσδιοριστεί νωρίτερα από τα μέσα του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή