Εξεταστική με τις ψήφους της αντιπολίτευσης

Εξεταστική με τις ψήφους της αντιπολίτευσης

Με τους 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν θετικά, αποφασίστηκε χθες να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο κύκλο έντασης και μετωπικών συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εισέρχεται το πολιτικό σύστημα, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη συγκρότηση και λειτουργία εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, που αποφάσισε χθες η εθνική αντιπροσωπεία. Θα είναι 29μελής, με προθεσμία για κατάθεση πορίσματος τους δύο μήνες. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (142 «ναι»), γεγονός το οποίο ευθέως επιχείρησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή αυτή, ωστόσο, δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τους αποδέκτες του «ανοίγματος», αφού στο σύνολό τους φρόντισαν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις από τους δύο «μονομάχους».

Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ., σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει ομοφωνία του πολιτικού συστήματος αν η πρόταση αφορούσε μεγαλύτερη χρονική περίοδο έρευνας και δεν ήταν τόσο σκληρά διατυπωμένη κατά της σημερινής κυβέρνησης, έδωσε αρνητική ψήφο (157 «όχι») κατά την ψηφοφορία. Τη σύσταση μιας τέτοιου περιεχομένου εξεταστικής είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας για πρώτη φορά διάταξη του Συντάγματος που εισηγήθηκε κατά την πρόσφατη αναθεώρηση το κυβερνών κόμμα, και η οποία δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αιτηθεί και να επιτύχει τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για έλεγχο της εκάστοτε κυβερνώσας πλειοψηφίας. Η πολύωρη χθεσινή διαδικασία κατέδειξε, τις εκατέρωθεν συγκρουσιακές διαθέσεις και τις ανά κόμμα διαφορετικές προσδοκίες και στρατηγικές. «Πάνω στην πρόταση να ελεγχθούν πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη υπάρχει η συμφωνία, η σύμπλευση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αυτό κατά την εκτίμησή μου είναι ένα αξιοσημείωτο πολιτικά γεγονός», είπε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας θέμα πρόωρων εκλογών: «Η Βουλή σήμερα κάνει το πρώτο βήμα για να λυτρωθεί μια ώρα αρχύτερα η πατρίδα μας από τη χειρότερη, την πιο κυνική, την πιο επικίνδυνη για τη δημοκρατία κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μας από τη μεταπολίτευση και μετά».

Για «δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού» μίλησε ο υπ. Eπικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανέφερε ότι θα αργήσει πολύ η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στην εξουσία, ενώ ως προς το περιεχόμενο της πρότασης, αφού επισήμανε πως συνιστά «πόρισμα και όχι πρόταση» έτσι όπως είναι διατυπωμένη εις βάρος της κυβέρνησης, δήλωσε πως η Ν.Δ. δεν θα προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης για συγκρότηση δεύτερης εξεταστικής επιτροπής, όπως προ καιρού εικαζόταν. Ο κ. Γεραπετρίτης «έδειξε» προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του χρόνου έρευνας από την αποφασισθείσα επιτροπή, καλώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να τη ζητήσει. Εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα από οποιανδήποτε πλευρά, αυτό θα σημάνει πως η Επιτροπή θα υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ολομέλεια, ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να δώσει νέα, επικαιροποιημένη εντολή ως προς τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας. Οι «πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης» είναι «πρακτική που όλες, μα όλες, οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στην περίοδο της διακυβέρνησής τους επιδίδονται» σημείωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. Το ΚΙΝΑΛ «θα υπερψήφιζε την πρόταση που είχε προαναγγείλει ότι θα κατέθετε η Ν.Δ. για την επέκταση της χρονικής περιόδου διερεύνησης του αντικειμένου της επιτροπής», σημειωνόταν από την Κ.Ο. Για τις ευθύνες των δυνάμεων του μνημονιακού τόξου, όσον αφορά την πολιτική στον χώρο των ΜΜΕ, έκανε λόγο η Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25). Η συνεδρίαση, τέλος, χαρακτηρίστηκε και από έντονα απαξιωτικές για τα μέσα ενημέρωσης αναφορές, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη.

Στην Ολομέλεια το πόρισμα

Αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών έχουν οι εξεταστικές επιτροπές που συστήνονται από την εθνική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρα 144-148). «Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και ενεργούν κάθε αναγκαία, κατά την κρίση τους, έρευνα για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συστάθηκαν», τονίζεται χαρακτηριστικά. Και αφού προστίθεται ότι «οι εξουσίες των εξεταστικών επιτροπών ασκούνται με τους όρους και τις διατυπώσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», αναφέρεται ότι μια τέτοιου χαρακτήρα επιτροπή μπορεί –μεταξύ άλλων– να ζητεί «προφορικές ή γραπτές πληροφορίες από δημόσιες αρχές, διοικήσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και από τους πολίτες», «να προσκομιστούν δημόσια και άλλα έγγραφα που υπάρχουν στα αρχεία του κράτους», να καλεί μάρτυρες, ακόμα και να διατάσσει τη βίαιη προσαγωγή όσων αρνούνται να ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Οι εργασίες της επιτροπής ολοκληρώνονται με τη σύνταξη πορίσματος «στο οποίο καταχωρίζονται και οι γνώμες τής τυχόν μειοψηφίας». Το πόρισμα υποβάλλεται στην Ολομέλεια της Βουλής «μέσα στην προθεσμία που ορίζει η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής (σ.σ. από νωρίς χθες στο παρασκήνιο “ακουγόταν” το δίμηνο ως κατ’ αρχήν προθεσμία) ή για την τυχόν παράτασή της». Μετά, με πρωτοβουλία τουλάχιστον 60 βουλευτών, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή