Γ. Οικονόμου: Ξεκινά την Τρίτη η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Γ. Οικονόμου: Ξεκινά την Τρίτη η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Από αύριο Τρίτη και ανάλογα με τα κενά στο Σύστημα Υγείας, ξεκινά η διαδικασία επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

7' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αύριο Τρίτη και ανάλογα με τα κενά στο Σύστημα Υγείας, ξεκινά η διαδικασία επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι σήμερα το βράδυ αναμένονται απαντήσεις από ιατρικούς συλλόγους.

«Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα Υγείας. Σήμερα το βράδυ αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της κίνησης αυτής, τις απαντήσεις από τους ιατρικούς συλλόγους προς την κατεύθυνση αυτή. Ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν, το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και από αύριο ξεκινά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος, πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση»

Ο κ. Οικονόμου διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά περιορισμούς των ελευθεριών των εμβολιασμένων, ενώ τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης και προς την κατεύθυνση της τρίτης δόσης. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν συζητά επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος, πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους άνω των 65 ετών δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν συζητά κανενός είδους υποχρεωτικότητα ή κυρώσεις. «Ζητούμενο και στην Ευρώπη είναι αν το πιστοποιητικό νόσησης θα συνδέεται με το αν έχεις κάνει τρίτη δόση. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις για αυτό. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Έτσι θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση όπου έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι και να έχει ασφάλεια έναντι του ιού. Είναι σημαντικό να κάνουμε την τρίτη δόση», απάντησε.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, παραμένει επιβαρυμένη και το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρή πίεση. Όπως ανέφερε, διαπιστώνεται από επιστημονικές έρευνες ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και με τη συσχετιζόμενη με τον κορωνοϊό θνητότητα.

«Όπως ήδη επισημαίνεται από έρευνες που έγιναν στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, όπως και από τα στοιχεία που παίρνουμε συνεχώς από τα νοσοκομεία μας, μόνο 1 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κι από αυτούς το 94% έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα» συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να τονιστεί ότι παρά τα πολύ περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ πιο πυκνό έλεγχο και πολύ πιο πολλά κρούσματα όπως είπα. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό και ιδίως απέναντι στη σοβαρή νόσηση».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι με αυτά τα δεδομένα, δίνεται έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο για την πρώτη δόση για τους ανεμβολίαστους όσο και για την τρίτη δόση για όσους έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και ιδιαίτερα για τους πολίτες που είναι από 60 ετών και πάνω, αλλά και για όλο τον πληθυσμό. «Ταυτόχρονα εξακολουθούμε τη μέριμνα για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους για την τήρησή τους. Και φυσικά κάθε μέρα συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί εκεί τούτη την ώρα δίνεται η μεγάλη μάχη», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία με ιδιωτικό τομέα

Σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ, επεσήμανε ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τόνισε ότι 11 κλινικές σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία έχουν τεθεί στη διάθεση του Συστήματος Υγείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «στη διάθεση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας βρίσκονται φέτος 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 557 που υπήρχαν το 2019. Επίσης, όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non covid αλλά και covid περιστατικών. Ήδη 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη έχουν διαθέσει για τη νοσηλεία covid περιστατικών πάνω από 400 κλίνες, έχουν διαθέσει 231 κλίνες για non covid περιστατικά, ενώ όπως είπα και σε προηγούμενη ενημέρωση, το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στη διάθεση του ΕΣΥ». Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι βρίσκονται στη διάθεση της χώρας έπειτα από την έγκριση του ΕΜΑ μονοκλωνικά φάρμακα, τα οποία από το αμέσως επόμενο διάστημα, θα χορηγούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και όπως κρίνουν οι ειδικοί.

Μέτρα για τον κορωνοϊό: «Δεν θα γίνουν παρεκκλίσεις από τη βασική φιλοσοφία»

Ερωτηθείς για την πανδημία και τα μέτρα που εξετάζονται ανέφερε ότι δεν θα γίνουν παρεκκλίσεις από τη βασική φιλοσοφία του μοντέλου που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ο κ. Οικονόμου τόνισε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης υπογραμμίζοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντική η τρίτη δόση. «Ό,τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την προστασία των ανθρώπων απέναντι στον κορωνοϊό και με την 3η δόση, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει παρακολουθώντας τους ρυθμούς αύξησης αυτών των εμβολιασμών», συνέχισε και πρόσθεσε πως η βασική φιλοσοφία στηρίζεται στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, στην προσπάθεια να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και στην συνεχή στήριξη του ΕΣΥ. «Σημειακές βελτιώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν», συμπλήρωσε και ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών την Τετάρτη είπε πως «συζητάμε μόνο σημειακές αλλαγές και οτιδήποτε μπορεί να ενθαρρύνει την εμβολιαστική κάλυψη της πρώτης και της τρίτης δόσης».

Ερωτηθείς ποιες μπορεί να είναι αυτές οι σημειακές αλλαγές είπε πως οτιδήποτε αποφασιστεί θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια χείλη και με βάση της εισηγήσεις της επιτροπής θα αξιολογηθεί αν προσφέρει ουσιαστικά. «Δεν συζητάμε περιορισμό των ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, δεν συζητάμε κανενός είδους lockdown. Αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό και με την τρίτη δόση», απάντησε. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «όπως όλες οι πορείες οι οποίες γίνονται το τελευταίο διάστημα μέσα στο πλαίσιο των μέτρων που έχει ανακοινωθεί, προφανώς θα γίνουν και οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου».

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για εμπόριο φόβου και καταστροφολογίας από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα. «Σε ένα περιβάλλον πολλαπλών διεθνών κρίσεων η χώρα χρειάζεται μια ψύχραιμη, σοβαρή, στιβαρή και λελογισμένη πολιτική. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε προσπαθώντας κάθε μέρα να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών  και την ευημερία τους  μέσα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον κρίσεων που αλληλοσυνδέονται  μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει την αλληλεξάρτηση των γεγονότων, καταστροφολογεί, σπέρνει τον πανικό στο λαό και υπονομεύει αυτή την εθνική προσπάθεια» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Τζόνσον το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών βιομηχάνων, θα μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης Ancient Greeks – Science and Wisdom καθώς και σε εκδήλωση για τους Έλληνες της διασποράς. Αύριο Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον τουρισμό ενόψει του 2022. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο πρωθυπουργός θα θέσει επίσης το μείζον για όλους τους Έλληνες αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα αυτό και την περασμένη Παρασκευή στην εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής των πολιτισμικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους αναγνώρισε ομόφωνα ότι η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα, κι ως εκ τούτου η υποχρέωση επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία κάλεσε σε καλόπιστο διάλογο.

«Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για τη Λιβύη ανταποκρίνονται στις θέσεις μας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «στο Παρίσι, στη διάσκεψη για τη Λιβύη, όπου συμμετείχε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της πολύπλευρης και ενεργητικής διπλωματίας που έχει αναπτύξει η πατρίδα μας τα τελευταία δύο χρόνια, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα αναδειχθεί από τις εκλογές για να ξαναρχίσει μαζί της τις συζητήσεις για τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Επεσήμανε ως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση στην περιοχή και τη σταθεροποίηση στη Λιβύη τη διεξαγωγή των εκλογών στο χρόνο που συμφωνήθηκε και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατόν από εκεί». Όπως είπε ο κ. Οικονόμου «είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα συμπεράσματα της Διάσκεψης ανταποκρίνονται πλήρως στις θέσεις της ελληνικής πλευράς».

Πρόγραμμα για νέους αγρότες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τέλος ότι άνοιξε την περασμένη Παρασκευή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο καινοτόμο πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα  προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, είναι να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους από 11.000 νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με βασική προϋπόθεση την ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου. 

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ποσό της ενίσχυσης -ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας, την παραγωγική κατεύθυνση και το επιχειρηματικό σχέδιο-  θα κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. «Η ενίσχυση θα  καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη -που αφορά το 70% του συνολικού ποσού-  με την ένταξη του δικαιούχου στο πρόγραμμα και η επόμενη στη συνέχεια» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου. 

Ειδήσεις σήμερα

Σε κλοιό το ΕΣΥ, στα όριά τους ΜΕΘ και υγειονομικοί

⇒ «Ρωγμές» στο τείχος των ανεμβολίαστων

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή