Σύσφιγξη σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ με κοινές ασκήσεις

Σύσφιγξη σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ με κοινές ασκήσεις

Τις άριστες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στον αμερικανικό στρατό και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) αντικατοπτρίζει η σειρά ασκήσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην περιοχή της Ξάνθης.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις άριστες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στον αμερικανικό στρατό και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) αντικατοπτρίζει η σειρά ασκήσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην περιοχή της Ξάνθης. Μονάδες του Στρατού Ξηράς και των Τεθωρακισμένων συνεκπαιδεύονται με την 1η Μεραρχία Πεζικού του αμερικανικού στρατού, στρατιωτικό σχηματισμό υψηλής συμβολικής αξίας για τις ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί ακατάπαυστα από τον Μάιο του 1917, όταν και συγκροτήθηκε για πρώτη φορά. Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα εκπαιδεύθηκαν από κοινού με τα ελληνικά τις προηγούμενες ημέρες, με την άσκηση «Ολυμπιακή Συνεργασία ’21» να ολοκληρώνεται σήμερα. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη φορά, όπου αμερικανικά τεθωρακισμένα επιχειρούν στο Πετροχώρι Ξάνθης, περνούν τον ποταμό Νέστο σε σχηματισμό και, κυρίως, οικοδομούν άριστες σχέσεις με τους Ελληνες αξιωματικούς. Κατά γενική ομολογία, το ΓΕΣ έχει οικοδομήσει άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο φάνηκε και από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης στις ΗΠΑ μεταξύ 18 και 22 Οκτωβρίου, έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Τζέιμς Μακόνβιλ.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στην παρουσία των «Κόκκινων» (προσωνύμιο της 1ης Μεραρχίας των ΗΠΑ) στην Ξάνθη, αλλά θα επεκταθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, με κύρια τη φετινή μεταφορά οχημάτων και άνω των 100 ελικοπτέρων μέσω της Αλεξανδρούπολης. Από την Αλεξανδρούπολη οχήματα και ελικόπτερα θα μετακινηθούν μέσω μεταγωγικών πλοίων του αμερικανικού ναυτικού. Η μεγαλύτερη –έως σήμερα– μετακίνηση δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη προς την Ελλάδα μέσω της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει και την πρόθεση των Αμερικανών να επιδείξουν τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης από διαφορετικές τοποθεσίες, μέσα από το έδαφος του ΝΑΤΟ.

Μονάδες του Στρατού Ξηράς και των Τεθωρακισμένων συνεκπαιδεύονται με την 1η Μεραρχία Πεζικού του αμερικανικού στρατού, στην Ξάνθη.

Η «Μέδουσα 11»

Παράλληλα, στο δυτικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εξελίσσεται ήδη η «Μέδουσα 11», μια άσκηση που άρχισε ως διμερής ελληνοαιγυπτιακή και διαρκώς εμπλουτίζεται με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, πέραν, βέβαια, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φέτος θα συμμετέχουν με Ειδικές Δυνάμεις τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αναμένεται και η παρουσία των Γάλλων σε ναυτικό επίπεδο. Η «Μέδουσα» ολοκληρώνεται στις 22 Νοεμβρίου και πρόκειται να συμπεριλάβει μια σειρά από σενάρια που συνδυάζουν την επίδειξη των αεροναυτικών δυνατοτήτων Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και ελέγχου σε πλοία για τον εντοπισμό είτε τρομοκρατών είτε παράνομων διακινητών οπλικών συστημάτων. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων είναι ότι, μετά την απόφαση για προμήθεια γαλλικών φρεγατών, αλλά και Ραφάλ (χθες ανακοινώθηκε η πρόσκτηση 30 ακόμα Ραφάλ από το Κάιρο), οι δύο χώρες μετατρέπονται σε δύο από τους χρήστες par excellence γαλλικού αμυντικού υλικού, κάτι που αυξάνει τις δυνατότητες συνεργειών.  

Σε πολιτικό επίπεδο, η Γαλλία προωθεί τη συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου. Αλλωστε, την Παρασκευή καταφθάνει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, προκειμένου να παραστεί σε τετραμερή διάσκεψη με τους συναδέλφους του Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή