Στο τραπέζι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. για Τουρκία

Στο τραπέζι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. για Τουρκία

Τον δρόμο για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαρώσια ανοίγει η έκθεση των ειδικών υπηρεσιών της Κομισιόν για την κατάσταση στην περιοχή.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον δρόμο για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαρώσια ανοίγει η έκθεση των ειδικών υπηρεσιών της Κομισιόν για την κατάσταση στην περιοχή, η οποία συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά σε ενέργειες της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Αγκυρας, που υπονομεύουν τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

Η Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να επιβάλει τους όρους της στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, χρησιμοποιώντας –μεταξύ άλλων– ως εργαλεία τη μετανάστευση, δημογραφικές πολιτικές, την παραπληροφόρηση, αλλά και επιχειρώντας να διχάσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η έκθεση, που περιέχει χάρτες για τις εργασίες που γίνονται στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και φωτογραφίες του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου –όπου η Τουρκία έχει δημιουργήσει βάση για drones– αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δρα υπό την καθοδήγηση της τουρκικής «πρεσβείας» στα Κατεχόμενα. Οι αρμόδιοι Τούρκοι διπλωμάτες, σημειώνεται, εποπτεύονται απευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Η εκτίμηση των υπηρεσιών της Επιτροπής είναι ότι η Αγκυρα δίνει προτεραιότητα στις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες και στα εγχώρια πολιτικά οφέλη της πολιτικής, παρά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή στις ετυμηγορίες των διεθνών δικαστηρίων. Η Αγκυρα –σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης– θα συνεχίσει να αγνοεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και θα επιμείνει σε μια στρατηγική προκλήσεων, οι οποίες θα δοκιμάζουν τις αντιδράσεις της Ε.Ε. και άλλων εμπλεκόμενων μερών.

Αλληλεγγύη της Ε.Ε.

Εκθεση της Κομισιόν με επίκεντρο τα Βαρώσια αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Αγκυρα υπονομεύουν την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ύπατος εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, εξέφρασε τη «σθεναρή αλληλεγγύη» της Ε.Ε. προς την Κύπρο για τις μονομερείς ενέργειες της Αγκυρας στα Βαρώσια. Επιβεβαίωσε δε ότι το «έγγραφο επιλογών» (options paper) με τις πιθανές νέες κυρώσεις θα συζητηθεί «σύντομα» από το COREPER (επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών), ώστε να παρουσιαστεί στο ΣΕΥ του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε. σχετικά με τα Βαρώσια και ζήτησε η διαδικασία να προχωρήσει τάχιστα.

Το μεταναστευτικό

Διπλωματικές πηγές, εν τω μεταξύ, αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Ε.Ε. Το νέο κριτήριο για την επιβολή κυρώσεων που υιοθετήθηκε χθες σε σχέση με τη Λευκορωσία –σύμφωνα με την Αθήνα και τη Λευκωσία– πρέπει να ισχύσει για οποιαδήποτε χώρα χρησιμοποιεί αντίστοιχες πρακτικές κατά της Ε.Ε.

Με βάση τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Εβρου τον Μάρτιο του 2020 για να υποστηρίξει τη θέση αυτή. Ο κ. Δένδιας παρείχε την πλήρη στήριξή του στον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος εξαιτίας των μαζικών αφίξεων μεταναστών μέσω των Κατεχομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή