Τσάι και… Γλυπτά στο Λονδίνο – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Τζόνσον

Τσάι και… Γλυπτά στο Λονδίνο – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Τζόνσον

Παρά το γεγονός πως ο –πράγματι– φιλέλληνας και κλασικιστής Μπόρις Τζόνσον έριξε το μπαλάκι της επιστροφής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, λέγοντας πως είναι δική του αρμοδιότητα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο θέμα κατά τη συνάντησή του χθες με τον Βρετανό ομόλογό του.

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός πως ο –πράγματι– φιλέλληνας και κλασικιστής Μπόρις Τζόνσον έριξε το μπαλάκι της επιστροφής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, λέγοντας πως είναι δική του αρμοδιότητα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο θέμα κατά τη συνάντησή του χθες με τον Βρετανό ομόλογό του. «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς σχέσεις μας» τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν είναι κατά βάσιν ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας». Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, εκτός από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είχε στο επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Τζόνσον για τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο. Αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. όσον αφορά το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. 

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Βρετανό ομόλογό του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, σημειώνοντας πως ο ρόλος της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητικός στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο, για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, υπό την προϋπόθεση βεβαίως τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Ως προς την Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Αγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.  

Τσάι και… Γλυπτά στο Λονδίνο – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Τζόνσον-1
Η συνάντηση μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τζόνσον, εκτός από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είχε στο επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών (φωτ. INTIME NEWS).

Ο διάλογος on camera

Στον διάλογο που προηγήθηκε της συνάντησης, ο Μπόρις Τζόνσον υποδέχτηκε θερμά στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ελληνα πρωθυπουργό: «Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821», είπε με τον Μητσοτάκη να απαντά: «Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο» – «Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων… Είναι υπέροχο που σε βλέπω». Ο κ. Μητσοτάκης ανταπάντησε: «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς σχέσεις μας. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας έναν πραγματικό φιλέλληνα», με τον Μπόρις Τζόνσον να επισημαίνει: «Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, Κυριάκο, για την ηγετική στάση που επέδειξες στη σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη».  

«Είναι απόφαση του βρετανικού μουσείου»

ΤΗΕ GUARDIAN

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι ζήτημα που αφορά το βρετανικό μουσείο, αναθεωρώντας, όπως φαίνεται, την πάγια άρνησή της γύρω από το θέμα αυτό. Μόλις τον Μάρτιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον είχε διατυπώσει εκ νέου την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Η βρετανική κυβέρνηση έχει μία σταθερή, πάγια θέση για τα γλυπτά, ότι αυτά αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Ελγιν με βάση τη νομοθεσία της εποχής και βρίσκονται νομίμως στην κατοχή του βρετανικού μουσείου», είχε δηλώσει ο Τζόνσον. Χθες όμως, ενόψει της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Ελληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού απάντησε ως εξής στην ερώτηση γύρω από τη βρετανική θέση. «Το βρετανικό μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Είναι, ορθώς, απαλλαγμένο από πολιτική ανάμειξη. Οι αποφάσεις για τις συλλογές λαμβάνονται από τους επιτρόπους του μουσείου και τα ερωτήματα που αφορούν τον χώρο έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δικό τους ζήτημα». Ωστόσο, το βρετανικό μουσείο εμμένει στην άρνησή του, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα του, στην οποία αναφέρεται ότι «κοινοβουλευτική επιτροπή εξέτασε ενδελεχώς τις ενέργειες του Λόρδου Ελγιν το 1816 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν απολύτως νόμιμες. Εν συνεχεία τα γλυπτά εισήλθαν στο βρετανικό μουσείο με πράξη της βρετανικής Βουλής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT