Το στοίχημα της νέας πίεσης προς τους ανεμβολίαστους

Το στοίχημα της νέας πίεσης προς τους ανεμβολίαστους

Ενα «μίνι» lockdown για ανεμβολίαστους, όπως είχε αποκαλύψει από τις 16 Νοεμβρίου η «Κ», ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επεκτείνοντας τα μέτρα περιορισμού σε μη εμβολιασμένους και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως τα θέατρα, τα σινεμά, τα γυμναστήρια και τα μουσεία.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «μίνι» lockdown για ανεμβολίαστους, όπως είχε αποκαλύψει από τις 16 Νοεμβρίου η «Κ», ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επεκτείνοντας τα μέτρα περιορισμού σε μη εμβολιασμένους και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως τα θέατρα, τα σινεμά, τα γυμναστήρια και τα μουσεία. Από το μέτρο εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο. Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι πως για τους άνω των 60 ετών το πιστοποιητικό θα λήγει 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε αποκαλύψει η «Κ» από τις 5 Νοεμβρίου και αναμένεται να επεκταθεί το επόμενο διάστημα και σε μικρότερες ηλικίες. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα ισχύσει κυλιόμενο ωράριο στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα για αποσυμφόρηση τόσο των χώρων εργασίας όσο και των ΜΜΜ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι ουσιαστικά προέκταση της ήδη εφαρμοζόμενης πολιτικής, με στόχο τα Χριστούγεννα να είναι καλύτερα, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, από πέρυσι. Τέλος, ανακοίνωσε την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις υγειονομικών στη θέση των ανεμβολίαστων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, αλλά και είσοδο στις εκκλησίες μόνο με τεστ. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να πάμε σε νέο lockdown και πως βιώνουμε μία πανδημία ανεμβολίαστων, παραθέτοντας τα ποσοστά όσων είναι σε ΜΕΘ, ενώ σημείωσε πως αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες.

Το στοίχημα της νέας πίεσης προς τους ανεμβολίαστους-1
Caption

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, σημειώνοντας: «Κάνω για ακόμα μία φορά έκκληση να σταματήσουν ορισμένοι να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα. Σήμερα, χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Οχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις».

Οπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, για τους άνω των 60 ετών το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση – Αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά

 Ο πρωθυπουργός έκλεισε το μήνυμά του με την προτροπή «εμβολιαστείτε», που ήταν άλλωστε και ο κεντρικός πυρήνας του διαγγέλματος. Το τελευταίο διάστημα οι εμβολιασμοί έχουν ανέβει αισθητά –τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό– και οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν σαφέστατα στόχο να αυξήσουν και άλλο τα ποσοστά ώστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να φτάσουμε στο λεγόμενο τείχος ανοσίας. Τα ποσοστά που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» δείχνουν πως πλέον βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι στο οποίο συνετέλεσε τόσο ο φόβος από το τέταρτο κύμα όσο και τα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων τα οποία ώθησαν πολλούς πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι και χθες το 65,13% του γενικού πληθυσμού είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 71,81% για τους άνω των 12 ετών. Οσον αφορά τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό που είναι και το ζητούμενο, το 62,03% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 68,39% για τους άνω των 12 ετών. Για να αντιληφθεί κάποιος την απόσταση που έχει διανυθεί, στις 20 Αυγούστου το 55,6% του γενικού πληθυσμού είχε κάνει τη μία δόση και το 65% από 12 ετών και άνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή