Μια ιδιαίτερη εμπειρία έζησε σήμερα ο 26χρονος Κωνσταντίνος Ρόζης, ένας συμπολίτης μας με ειδικές δεξιότητες, καθώς σε όλη τη διάρκεια του πρωινού βρέθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ακολουθώντας το πρόγραμμα του.
Ειδικότερα, ήταν παρών στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικώ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, μετά έλαβε μέρος στην ειδική σύσκεψη όπου έγινε η παρουσίαση της ψηφιακής βεβαίωσης του γνήσιου της υπογραφής και τέλος ακολούθησε τον κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο για την τακτική συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Κωνσταντίνος Ρόζης, είναι άτομο με ειδικές δεξιότητες που είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει εργαστεί με μερική απασχόληση σε καφέ το οποίο στη συνέχεια έκλεισε.
Την ημέρα DUOday ένας εργαζόμενος και ένα άτομο με αναπηρία σχηματίζουν «δίδυμο» (DUO) και το άτομο συμμετέχει ενεργά όσο το δυνατόν περισσότερο στις συνήθεις εργασίες των εργαζομένων.
Το DUOday ξεκίνησε από την Ιρλανδία όπου έγινε γνωστό ως «Job Shadowday». Οι Βέλγοι το υιοθέτησαν ως «DUOday» και έτσι βοήθησαν στη διάδοση της ιδέας. Το 2017 το concept έφτασε στη Γερμανία για πρώτη φορά.
Η ημέρα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό τόσο από ασκούμενους όσο και από εταιρείες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να συμμετέχουν περισσότερες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου χθες, 18 Νοεμβρίου, συνεργάστηκαν ως «δίδυμο» 6.000 άτομα.
Το έργο συμβουλεύει και συνοδεύει άτομα με νοητική και/ή συναισθηματική αναπηρία στο ταξίδι τους προς την απασχόληση. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχει υποστήριξη με μικρά βήματα σε άτομα που αναζητούν να βρουν μια κατάλληλη δουλειά -ακόμα και για λίγες ώρες την ημέρα ή μια εβδομάδα.
Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της σύσκεψης για την ψηφιακή υπογραφή, όπου σύστησε στους συμμετέχοντες τον Κωνσταντίνο.
«Επιτρέψτε μου, καταρχάς, να κάνω τις απαραίτητες συστάσεις. Έχουμε, σήμερα, μαζί μας τον Κωνσταντίνο. Όπως ίσως ξέρετε, χθες ήταν η DUOday. Είναι μία μέρα στην οποία άτομα με ειδικές δεξιότητες έρχονται σε δημόσιους φορείς για να μπορέσουν να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, καθώς ο σκοπός μας είναι νέοι συμπολίτες μας σαν τον Κωνσταντίνο, να έχουν τη δυνατότητα, τελικά, να εργαστούν. Οπότε σήμερα ανοίξαμε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στον Κωνσταντίνο και στη μητέρα του που έχουμε τη χαρά να την έχουμε μαζί μας. Μας συνοδεύει όλο το πρωινό. Πριν ήταν μαζί μας στη συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, σήμερα θα παρακολουθήσει όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα για τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στη συνέχεια και μετά θα έχω τη χαρά να τον πάρω μαζί μου για να επισκεφτούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας μας συνάντησης».
Σχετική ανάρτηση έκανε και ο Άκης Σκέρτσος
Μια ημέρα νωρίτερα, την ίδια εμπειρία είχε ο 21χρονος Δημήτρης ο οποίος ακολούθησε την υφυπουργό Εργασίας στα θέματα Πρόνοιας κα Δόμνα Μιχαηλίδου.
Οι πολιτικές απασχόλησης για άτομα με αναπηρία
Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη εκτός από τον συμβολικό της χαρακτήρα συνοδεύεται και από τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη στην εργασία των ατόμων με αναπηρία.
Πιο συγκεκριμένα -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- για τον δημόσιο τομέα, έπειτα από 6 χρόνια εκδόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι προκηρύξεις για πρόσληψη ειδικών κοινωνικών ομάδων στο πλαίσιο του Ν.2643/98.
Η διαδικασία σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, στις 05/10/2021 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.
Συνολικά, προκηρύχθηκαν, περίπου 2.000 θέσεις σε όλη την επικράτεια για τις πληθυσμιακές ομάδες που προστατεύονται από το ν.2643/1998 μεταξύ των οποίων και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση εξαιτίας οποιασδήποτε χρόνιας σωματικής ή πνευματικής ή ψυχικής πάθησης (άτομα με αναπηρία), εφόσον είναι γραμμένα στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), προκειμένου να διοριστούν ή να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ. Επίσης, προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο ή αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων.
Παράλληλα ο ΟΑΕΔ υλοποιεί πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης ανέργων Ατόμων Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (ΝΘΕ ΕΚΟ) μεταξύ των οποίων τα άτομα με αναπηρία.
Στο εν λόγω πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν επιχειρήσεις, επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, συνεταιρισμοί καθώς και οι Δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί που ασκούν οικονομική δραστηριότητα για την απασχόληση ανέργων ατόμων με αναπηρία. Η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος προέρχεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα επιχορηγεί την απασχόληση των ανέργων ατόμων με αναπηρία για δώδεκα (12) μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα (12) μήνες. Η επιχορήγηση για κάθε μήνα απασχόλησης των ωφελούμενων, ανέρχεται στο 90% του μισθολογικού και μη κόστους και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και μέχρι του ποσού των 400 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Για το «Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρία, Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και διεμφυλικών προσώπων» από την έναρξή του μέχρι και 18/11/2021 έχουν πραγματοποιηθεί 1616 αναγγελίες πρόσληψης.
Επίσης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο ΟΑΕΔ θα καταρτίσει και θα υλοποιήσει μέσα στο 2022 πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα που θα αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.