ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντιπαράθεση Τσίπρα – Παναγιωτόπουλου για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη σύμβαση για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Βουλή: Αντιπαράθεση Τσίπρα – Παναγιωτόπουλου για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη σύμβαση για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Τσίπρας: «Σκανδαλωδώς ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο» η σύμβαση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση με το Ισραήλ για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, κάνοντας λόγο για μια από τις συμφωνίες που «σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο». Σε παρέμβασή του, ο κ. Τσίπρας, σχολίασε ότι ο αρμόδιος υπουργός «υπερασπίζεται με αμηχανία» μια συμφωνία «που καταφανέστατα ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο», ενώ «εμφανώς υπάρχει εναλλακτική σχεδόν με μισό κόστος και με καλύτερα αποτελέσματα».

Συγχρόνως, αντέκρουσε τα επιχειρήματα που ακούστηκαν, όπως είπε, «στο όνομα του πατριωτισμού», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαπολύοντας επίθεση στην παράταξη της ΝΔ που «χρεοκόπησε» τη χώρα και την παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΔΝΤ «πάνω από το κεφάλι» τους και με «άγχος» για τις «συντάξεις» αλλά και «για την ενίσχυση των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Δεν σας επιτρέπω να ξανασηκώσετε το δάχτυλο και να αναφερθείτε σε αυτήν εδώ την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλίας», είπε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ προσέθεσε: «Είναι άλλο να θες να ενισχύσεις το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλο να φέρνεις συμφωνίες οι οποίες όχι μόνο έχουν οσμή σκανδάλου, αλλά σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο».

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μαξίμου ΑΕ απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί όσα κρίσιμα αφορούν τους πολίτες, την υγειονομική κρίση, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές, αλλά έχει ιδιαίτερη έφεση στο να κλείνει συμφωνίες που ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο» και ιδίως σε ζητήματα που είναι «πολύ ευαίσθητα», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας του θέματος, ο κ . Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να αγοράσει η ίδια τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη «ολοκαίνουργια και τελευταίας τεχνολογίας» με κόστος 322 εκατ., για την αγορά, και 700-800 εκατ., για έξοδα υποστήριξης σε βάθος 20ετίας, δίνει 2 δισ. σε μία εταιρία από το Ισραήλ «για να τα αγοράσει και να μας τα δώσει με λίζινγκ» και με κόστος «600 εκατ. εμπροσθοβαρώς στην πρώτη τριετία».

«Τι λογική έχει αυτό;» διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «συνολική υπέρβαση σε βάθος 20ετίας που ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ» ή κατά «50 εκατ. το χρόνο».

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη να έρθει η σύμβαση στη Βουλή, γιατί είναι «θέμα δημοκρατίας» και προειδοποίησε ότι την επόμενη φορά «θα έρθει το θέμα στη Βουλή ως διερεύνηση ευθυνών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

«Οι ένοπλες δυνάμεις στη χώρα μας έχουν ανάγκη ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να αξιοποιούνται ως και το τελευταίο ευρώ. Αυτή η υπέρογκη, η πρωτοφανής ζημία του ελληνικού Δημοσίου από την αύξηση του κόστους, δεν είναι κάτι που θα το αφήσουμε έτσι», κατέληξε ο κ . Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα στη ΝΔ ότι «δεν θα είναι ισόβια» στην εξουσία και υπενθυμίζοντας ότι έχει αλλάξει το Σύνταγμα και «δεν υπάρχει παραγραφή».

Παναγιωτόπουλος: Μην προεξοφλείτε εξεταστικές

Στη χώρα μας δεν ποινικοποιείται η αδράνεια στα εξοπλιστικά αλλά η δράση, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την προειδοποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι την επόμενη φορά, η υπόθεση του Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Καλαμάτας, δεν θα έρθει ως επίκαιρη επερώτηση, αλλά ως θέμα διερεύνησης ευθυνών, όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης Δημοσίου χρήματος.

Εγώ επέλεξα τη δράση είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «τον πατριωτισμό δεν τον επικαλείσαι σε ένα 15λεπτό στη Βουλή, αλλά διά της δράσεως σου και όχι διά της παραλείψεως (της προηγούμενης κυβέρνησης) που οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο». Το ξέρατε από το 2018 ότι θα τελείωναν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας το 2023 και δεν κάνατε τίποτα, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για το θέμα της αγοράς ή της χρηματοδοτικής μίσθωσης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών, που χρειάζεται η ΠΑ, είπε ότι γι’ αυτό είχε αποφανθεί το επιτελείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η οικονομικά πιο συμφέρουσα» λύση ήταν με χρηματοδοτική μίσθωση και όχι να αγοράσουμε τα αεροσκάφη. Σημείωσε μάλιστα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας τον Ιανουάριο 2019, (με τον Π. Καμμένο υπουργό Εθνικής Άμυνας) περιλάμβανε (1) τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία του Κέντρου Καλαμάτας με χρηματοδοτική μίσθωση με την κυβέρνηση Καναδά, (2) Την ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την επιπλέον ετήσια οικονομική απαίτηση και (3) τη διερεύνηση των άλλων προσφορών στην ΠΑ, «στην αναληφθείσα οδό της χρηματοδοτικής μίσθωσης, και όχι άλλης οδού».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η εκπαίδευση θα μείνει σε ελληνικά χέρια και διαβεβαίωσε ότι η σύμβαση (με τους Ισραηλινούς) θα έρθει στη Βουλή για να ενημερωθούν τα μέλη της «για να δείτε εάν κρύπτεται κάτι “σάπιο”».

Δεν υπάρχει υποχρέωση να περάσει από την Ολομέλεια, το δικαίωμα όμως στην ενημέρωση θα το εξασφαλίσουμε, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Είτε θα έρθει κάποια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο υπουργείο ή θα γίνει ενημέρωση στη Βουλή, για «να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο, να γλιτώσω κι εγώ από την απειλή, που από σήμερα με κατατρέχει, ότι αύριο θα μπλέξω σε εξεταστικές που προαναγγέλθηκαν, και μάλιστα λίαν συντόμως κατά τον κ. Τσίπρα. Επειδή τόλμησα να ενεργήσω και να δράσω».

«Τελειώνει όμως ο χρόνος των τζετ σε 18 μήνες, αλλά το συζητούσατε. Τώρα υπάρχει μια διαδικασία. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, το ενδιαφέρον, και οι προσφορές. Οι Καναδοί έπεσαν στο 1,25 δισ. ευρώ (από όταν μπήκαν οι Ισραηλινοί) για 20 χρόνια όμως. Δείτε ότι, το 1,250 δισ. ευρώ των Καναδών διά 20 χρόνια είναι 62,7 εκατ ετησίως, ενώ τα 1,375 δισ. ευρώ των Ισραηλινών διά 22 χρόνια, είναι 62,5 ετησίως, και με παραπάνω παροχές. Η ισραηλινή πρόταση είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα και σε απόλυτα νούμερα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Τόνισε επίσης ότι η ΠΑ δεν αισθάνεται προσβεβλημένη αλλά χαίρεται γι’ αυτό, όπως χάρηκε για τα Μιράζ, και για τα Βάιπερ για τα Ραφάλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr