«Σύρραξη» στη Βουλή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιωτόπουλου

«Σύρραξη» στη Βουλή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιωτόπουλου

Σε τροχιά σκανδαλολογίας επανέφερε χθες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ τον αντιπολιτευτικό του λόγο, με επίκεντρο διεθνή σύμβαση αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία αφορά το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σκανδαλολογίας επανέφερε χθες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ τον αντιπολιτευτικό του λόγο, με επίκεντρο διεθνή σύμβαση αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία αφορά το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Οι τόνοι και οι προειδοποιήσεις προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ήταν τόσο υψηλοί εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του κ. Αλ. Τσίπρα, που έκαναν τον κ. Ν. Παναγιωτόπουλο να μιλήσει για «προαναγγελία διώξεων» και «εκφοβισμό εκείνων που έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων». Ο κ. Τσίπρας, χαρακτηριστικά, είχε κάνει λόγο για συμφωνίες που σκανδαλωδώς ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο.

Στο επίκεντρο η σύμβαση για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η επίμαχη συμφωνία με ισραηλινή εταιρεία προβλέπει απόκτηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών με τη μέθοδο leasing, ενώ θα ήταν πολύ συμφερότερο οικονομικά για τη χώρα μας, αν προέβαινε σε απευθείας αγορά αυτών των αεροσκαφών. Απαντώντας, η κυβερνητική πλευρά υπογραμμίζει ότι το συνολικό έργο της λειτουργίας του Κέντρου στην Καλαμάτα αφορά πολλά περισσότερα πέραν της απόκτησης των αεροσκαφών, οπότε και το τελικό τίμημα εξυπηρετεί το συμφέρον της ελληνικής πλευράς. Πέραν τούτου, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι τις μελέτες όλων των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων έκαναν επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ότι το συνολικό έργο δρομολογήθηκε στη βάση των σχεδιασμών που είχαν γίνει επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, και ότι η συμφωνία είναι «ανοικτή» για έλεγχο και μελέτη.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να ρίχνει η κυβέρνηση τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ έγινε σαφές πως η απλή ενημέρωση πλέον δεν είναι αρκετή, και ότι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να μην εφαρμοστεί η σύμβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, είτε η Δικαιοσύνη είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουν σε διαδικασίες διερεύνησης ποινικών ευθυνών για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανταπαντώντας σχολίασε πως είναι καλόπιστος και δεν πρόκειται να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά επειδή το έργο πηγαίνει σε μία εταιρεία και όχι σε μία άλλη.

Εκτός από τις οικονομικές πτυχές που αναλύθηκαν επί μακρόν και χθες στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιες πηγές σημείωναν μεταξύ άλλων ότι η επιλογή της ισραηλινής πρότασης εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την προσέλκυση εκπαιδευομένων και από χώρες εκτός του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας σε βάθος χρόνου την απόσβεση μέρους του κόστους αλλά και την αναβάθμιση και προβολή της εικόνας της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσθεταν δε, ότι με την επιλογή της πρότασης αυτής διευρύνεται η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, η οποία σε συνδυασμό με το διαμορφούμενο περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή