Τσίπρας: Θα υποστηρίξουμε οτιδήποτε φιλολαϊκό, όχι όμως την κοροϊδία

Τσίπρας: Θα υποστηρίξουμε οτιδήποτε φιλολαϊκό, όχι όμως την κοροϊδία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει κατανοήσει τι βιώνει το ελληνικό νοικοκυριό» και ότι «αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης», έχοντας «εμμονές σε αποτυχημένες οικονομικές συνταγές» και «εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει την «αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που γίνεται με πρωτοβουλία του, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε. Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%».

Σημείωσε επίσης ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε στη ΔΕΘ πως «με τα “ψίχουλα” που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δεν τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». «Τώρα μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».

«Είστε η κυβέρνηση των deals»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει κατανοήσει τι βιώνει το ελληνικό νοικοκυριό» και ότι «αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης», έχοντας «εμμονές σε αποτυχημένες οικονομικές συνταγές» και «εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την κρίση της ακρίβειας «θα την πληρώσουν υπέρμετρα οι πιο αδύναμοι».

«Κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν κάνετε καλά» ανέφερε και τόνισε ότι «δεν μπορεί να φταίει η συγκυρία, όλοι οι άλλοι, εκτός από αυτούς που μας κυβερνούν». Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι «την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης έχετε αφήσει τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουν» και ότι μετέτρεψε τη ΔΕΗ «από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο», καθώς και ότι επιλέγει «να παραδώσει σε ιδιώτες όλα τα εργαλεία της ενεργειακής πολιτικής». «Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι deals, είστε η κυβέρνηση των deals, μόνο που αυτά ζημιώνουν την χώρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι «έχετε κάνει χειρότερη τη ζωή για χιλιάδες Έλληνες πολίτες» και τόνισε ότι «το νιώθετε ότι κλείνει ο κύκλος σας», επισημαίνοντας ότι «η πολιτική σας κληρονομιά θα είναι αυτό που αισθάνεται η πλειονότητα της κοινωνίας όταν λαμβάνει τον λογαριασμό του ρεύματος: απόγνωση». Είπε επίσης ότι όσο ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «θα στηρίξουμε οτιδήποτε φιλολαϊκό, όχι όμως την κοροϊδία σας», χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Θεσπίσαμε μόνιμη 13η σύνταξη. Δεν τη δώσατε ούτε την άνοιξη του 2020, ούτε την άνοιξη του 2021, και έρχεστε σήμερα εδώ να ανακοινώσετε 250 ευρώ. Η 13η σύνταξη ήταν “ψίχουλα”, τα 250 ευρώ είναι μεγάλη κοινωνική πολιτική. Αυτός είστε, όμως η επικοινωνία έχει και τα όρια της», είπε. «Στον επόμενο τόνο, δεν θα είναι η ώρα Μητσοτάκη, αλλά η ώρα του λαού. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθείτε, τόσο το καλύτερο για τον τόπο», κατέληξε.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Μπόνους σε υγειονομικούς – Έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία 

Live: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή