Αιφνιδιασμός Μητσοτάκη με κοινωνικό μέρισμα

Αιφνιδιασμός Μητσοτάκη με κοινωνικό μέρισμα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής έκτακτη ενίσχυση υγειονομικών, χαμηλοσυνταξιούχων και ΑμεΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να έχει προαναγγείλει απολύτως τίποτα και με αφορμή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, την οποία προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, για την αύξηση των τιμών, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που πλήττει την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα τη Βουλής τρία νέα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων, αλλά και για τους υγειονομικούς, που τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Το συνολικό ύψος των παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέρχεται σε 338,5 εκατ. ευρώ –όπως θα διαβάσετε παρακάτω, η αντιπολίτευση το θεωρεί πολύ μικρό– και καλύπτει τρεις κοινωνικές ομάδες:

α) Εκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ.

β) Πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

γ) Πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία 250 ευρώ.

Το σκεπτικό

Κατώτερα των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας χαρακτήρισε τα μέτρα ο κ. Αλ. Τσίπρας, αλλά πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα ψηφίσει.

 Στο διά ταύτα, όσον αφορά τις παροχές που εξήγγειλε, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη συνοχή και την προοπτική αλλά και στο σκεπτικό της πρωτοβουλίας. «Συμπληρώνουμε με αυτόν τον τρόπο μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική απέναντι στη συγκυρία» και «απαντάμε στη βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών χωρίς σε καμία περίπτωση να βγαίνουμε από τη λεωφόρο των μεταρρυθμίσεων», είπε.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «λελογισμένη ενίσχυση» χωρίς «να βάζουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία». Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν έλειψε η κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα ζητούσα λοιπόν, ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες», είπε, σημειώνοντας πως «η πατρίδα θέλει συναίνεση, αν όχι συμπαράταξη. Θέλει, αν μη τι άλλο, διάλογο που θα στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αν όχι συμφωνία».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία Σάντσεθ – Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποκηρύξει τις τοποθετήσεις του Ισπανού πρωθυπουργού. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις πέντε, καθώς ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει την Ολομέλεια ότι αμέσως μετά θα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Αντιδράσεις

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον κ. Μητσοτάκη, παρά τον αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης, υπήρξαν ομαδικά πυρά για το εύρος της ενίσχυσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε πως δεν είναι αντάξια των αναγκών της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την ακρίβεια, που έχει αναδειχθεί σε πρόβλημα για όλες τις χώρες. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας απαντώντας εάν θα τα ψηφίσει, είπε: «Μας ρωτάτε, λοιπόν, αν κάποια μέτρα τα οποία έρχονται αργά, πολύ αργά και είναι κατώτερα των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, θα τα ψηφίσουμε. Προφανώς οτιδήποτε φιλολαϊκό θα το υποστηρίξουμε». Ο κ. Σκανδαλίδης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα και θα τα ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ, αλλά είναι «ασπιρίνη σε βαριά αρρώστια». Ιδια παρομοίωση χρησιμοποίησε και ο κ. Κουτσούμπας λέγοντας πως «πρόκειται για απλά μέτρα αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στα εργατικά – λαϊκά στρώματα».

Αλλου τύπου αντιπολίτευση έκανε ο κ. Βελόπουλος λέγοντας πως «παίρνετε δανεικά και αυτό θα το βρείτε μπροστά σας. Δίνετε λεφτά σε υγειονομικούς και θεωρώ ότι αυτό είναι εκβιασμός, γιατί υπάρχουν υγειονομικοί και γιατροί που δεν έχουν να φάνε, τους έχετε θέσει σε αναστολή εργασίας επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Και τώρα βάλατε το τυράκι για να μπουν στη φάκα». Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τα επιδόματα «φιλοδωρήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή