Βουλή: Σύγκρουση για το παρόν και το παρελθόν

Βουλή: Σύγκρουση για το παρόν και το παρελθόν

Σε νέα μετωπική αντιπαράθεση, με έντονο και πάλι το στοιχείο της προσωπικής σύγκρουσης, εξελίχθηκε χθες στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κρίση ακρίβειας και τις πολιτικές προστασίας από αυτή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα μετωπική αντιπαράθεση, με έντονο και πάλι το στοιχείο της προσωπικής σύγκρουσης, εξελίχθηκε χθες στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κρίση ακρίβειας και τις πολιτικές προστασίας από αυτή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δέχθηκαν τα πυρά κριτικής από τα άλλα κόμματα, αντάλλαξαν κατηγορίες ως προς το ποιος εκ των δύο έχει ρεαλιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές επίλυσης των προβλημάτων, ενώ δεν έλειψαν εκ νέου οι αναφορές στο παρελθόν.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε για ακόμη μια φορά τις επιλογές της κυβερνητικής θητείας του ασκώντας οξύτατη κριτική στον πολιτικό του αντίπαλο, ακόμα και με τον ισχυρισμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων των ολίγων εις βάρος των πολλών, με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να «σηκώνει το γάντι»: «Η αντιπολίτευση, δυστυχώς, δεν σας ωρίμασε πολιτικά», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει σε υψηλούς τόνους: «Είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός, καταγεγραμμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ένας άνθρωπος ο οποίος κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και έχασε τρεις εκλογές με 9 και 10 μονάδες διαφορά». Στη δε επισήμανση του κ. Τσίπρα ότι μια απόδειξη της ταξικής και μεροληπτικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η επιλογή να απαλλαγούν της φορολογίας οι «γονικές παροχές των 800.000 ευρώ», ο πρωθυπουργός απάντησε με αυστηρότητα: «Γονική παροχή 800.000 ή έως 800.000; Ρωτώ. Πόσες γονικές παροχές των 800.000 έγιναν, κ. Τσίπρα; Και πόσες γονικές παροχές των 200.000, των 250.000, των 100.000 για κινητή αξία; Ολοι αυτοί τι είναι; Είναι οι πλούσιοι του 1%; Οταν έρχεστε λοιπόν εδώ και αμφισβητείτε μια επιλογή την οποία αναγνωρίζει η πλειοψηφία της μεσαίας τάξης ως ανακουφιστική, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του δικού σας εκπροσώπου ότι δήθεν αφορά αυτούς από 800.000 ή μόνο τα 800.000, είστε απλώς ένα πράγμα: ψεύτης. Ψεύτης, ψεύτης και ψεύτης θα παραμείνετε».

«Είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που την περασμένη Παρασκευή είχε «δείξει» την οδό της Δικαιοσύνης για κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υποστηρίζοντας ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο από συμφωνία για έργο στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, χθες γενίκευσε την κριτική του: «Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι deals. Deals στην εργασία για τον ΣΕΒ, deals στα εξοπλιστικά, deals για το ασφαλιστικό και το ταμείο που θα διαχειριστεί τις επικουρικές συντάξεις. Deals και εδώ στην ενέργεια, στη ΔΕΗ. Deals με τους σχολάρχες για να μην μπορούν οι φοιτητές να μπουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Deals και στην υγεία για τους κλινικάρχες. Είσαστε η κυβέρνηση των deals. Bγάζετε στο σφυρί τα ασημικά του κράτους».

Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μας είπατε ότι κάνουμε deal. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέτε. Για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα δεν μιλήσατε απλώς, απειλήσατε ευθέως τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτά ξεχάστε τα. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια». Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα και στους πολιτικούς αντιπάλους μπορεί να λέτε ό,τι θέλετε. Αλλά δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων». Για να καταλήξει: «Και εν πάση περιπτώσει, εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Ενα. Το ονομάζουμε Συμφωνία Αλήθειας. Είναι deal με τον ελληνικό λαό και προς στιγμήν, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, και οι δύο πλευρές είναι πολύ ικανοποιημένες με αυτό το deal. Και εμείς και ο ελληνικός λαός».

Ενοχλημένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν απειλεί κανέναν και ανέφερε, υποστηρίζοντας εμμέσως πως πλησιάζει η ώρα των εκλογών, ότι «κοντοζυγώνει η ώρα» που ο λαός θα κρίνει τον ίδιο και τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή