ΚΙΝΑΛ: Με διαφορετικές στρατηγικές προς την κάλπη

ΚΙΝΑΛ: Με διαφορετικές στρατηγικές προς την κάλπη

Κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, έξι ημέρες πριν από το ντιμπέιτ (απόντος του Γιώργου Παπανδρέου) και λιγότερο πλέον από δύο εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, έξι ημέρες πριν από το ντιμπέιτ (απόντος του Γιώργου Παπανδρέου) και λιγότερο πλέον από δύο εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες. Τα έξι στρατόπεδα βρίσκονται στους τελευταίους σταθμούς των περιοδειών τους, εντείνοντας το προεκλογικό τους στίγμα, κυρίως προς τις δεξαμενές που έκαστο απευθύνεται.

Ο πρώην πρωθυπουργός, από τη Μακεδονία και τη Θράκη, κλιμάκωσε το προσκλητήριο προς τις «προοδευτικές δυνάμεις», κοιτώντας σταθερά από το Κέντρο και προς τα αριστερά. Υπό την ίδια λογική, με το βλέμμα προς τα δεξιά, μιλάει σταθερά για απόπειρες παρεμβάσεων στην εκλογική διαδικασία, δίνοντάς τους μάλιστα και «γαλάζια» απόχρωση και εντείνοντας έτσι το «αντιδεξιό» πρόσημο της πλατφόρμας του. Επιπλέον, ένα ακόμη στοιχείο που κερδίζει έδαφος στην ατζέντα του είναι το ζήτημα ΠΑΣΟΚ, μιλώντας πλέον ανοικτά για επιστροφή του ονόματος και των συμβόλων του ενόψει του μετεκλογικού συνεδρίου.

Οι κινήσεις των κ. Γ. Παπανδρέου, Ανδρ. Λοβέρδου και Ν. Ανδρουλάκη, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Αντίρροπες παραμένουν, ως προς το πρώτο σκέλος, οι κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πρώην υπουργός, όχι τυχαία, ανέδειξε πρόσφατα εκ νέου τα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, στα οποία, όπως λέει, «οι θέσεις του κόμματος θα αλλάξουν», εφόσον εκλεγεί. Ρίχνει σημαντικό βάρος, εν ολίγοις, σε μια εντελώς διαφορετική δεξαμενή από τον κ. Παπανδρέου, όπως φάνηκε στην πράξη και από τη στάση του στη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα. Παράλληλα, δεν περνάει απαρατήρητο πως είναι ο μοναδικός υποψήφιος που «καλωσορίζει» ψηφοφόρους άλλων κομμάτων στις 5 Δεκεμβρίου: «Η μεγάλη συμμετοχή τσακίζει τους μηχανισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά, δείχνοντας εμμέσως προς τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και τον έτερο βασικό αντίπαλο, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο ευρωβουλευτής, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει «εισβολή» το ενδεχόμενο «να ψηφίσουν άνθρωποι έχοντας στην τσέπη τους κομματική ταυτότητα της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ». Την ίδια ώρα, έχει εντείνει το στίγμα της αυτονομίας, με το σύνθημα «ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον» να κυριαρχεί στις ομιλίες του. Αλλωστε, μπορεί τα πυρά της πλευράς Λοβέρδου για την «προοδευτική διακυβέρνηση» να κατευθύνονται συντριπτικά προς τον Γ. Παπανδρέου, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Εύα Καϊλή, που είναι γνωστό ότι στηρίζει τον βουλευτή Αθηνών, έθεσε εμμέσως στο ίδιο κάδρο και τον κ. Ανδρουλάκη, με τον πολυσυζητημένο πλέον όρο να αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής ενόψει της κάλπης.

Περιοδείες συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς και οι τρεις έτεροι υποψήφιοι. «Αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον δρόμο, σήμερα πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός θα ήταν ο κ. Μεϊμαράκης», σχολίασε χθες ο Παύλος Χρηστίδης (Real FM), αναφερόμενος στις μετρήσεις της κούρσας. «Θα επιμείνω μέχρι τέλους», σημείωσε επί του ίδιου ζητήματος ο Χάρης Καστανίδης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για «χειραγώγηση της κοινής γνώμης», κινούμενος δηλαδή κοντά σε πρόσφατες αναφορές του Γ. Παπανδρέου. «Αυτή τη στιγμή οδεύουμε προς χρεοκοπία. Ρίχνουμε πολλά λεφτά σε χέρια λίγων, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που έχει τελειώσει. Εγώ έχω ένα διαφορετικό σχέδιο», τόνισε, από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος (Νησί 99 FM).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή