Το ΚΙΝΑΛ αναζητεί το «υγειονομικό» πλαίσιο για τις κάλπες

Το ΚΙΝΑΛ αναζητεί το «υγειονομικό» πλαίσιο για τις κάλπες

Δύο σημαντικές παράμετροι της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής βρίσκονται στο επίκεντρο της Χαριλάου Τρικούπη, δέκα ημέρες πριν από τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημαντικές παράμετροι της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής βρίσκονται στο επίκεντρο της Χαριλάου Τρικούπη, δέκα ημέρες πριν από τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου. Πρώτον, τι θα γίνει με τον παράγοντα πανδημία και δεύτερον, πώς θα «ελεγχθεί» –στο μέτρο του δυνατού– το εκλογικό σώμα, ώστε να μην υπάρξουν ίχνη «παρεμβάσεων» άλλων κομμάτων.

Ως προς το πρώτο σκέλος, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις προσεχείς ημέρες. Οσον αφορά τους άμεσα εμπλεκομένους στη διαδικασία (μέλη εφορευτικών επιτροπών, υπεύθυνοι εκλογικών κέντρων και εκπρόσωποι των υποψηφίων), όπως ανακοίνωσε χθες η αρμόδια κομματική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test τελευταίου 48ώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» και για τους ψηφοφόρους, δηλαδή να έχουν δυνατότητα ψήφου και ανεμβολίαστοι πολίτες, υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης αρνητικού rapid test.

Οσοι πολίτες δεν είναι μέλη ή φίλοι του ΚΙΝΑΛ, προκει- μένου να εγγραφούν για να ψηφίσουν θα βεβαιώνουν ότι δεν αποτελούν μέλη άλλου κόμματος.

Οπως έλεγε πάντως στην «Κ» στέλεχος, αυτό το πλαίσιο εγείρει θεωρητικά θέμα «αποκλεισμού» μερίδας πολιτών από τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, προσώρας κανένα στρατόπεδο δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα. Εφόσον προκύψει, δεν αποκλείεται να ζητηθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο από τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Οπως ξεκαθαριζόταν, πάντως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναβολής των εκλογών, ενώ αποκλείεται και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία, άλλωστε, θα απαιτούσε κλειστό μητρώο.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, αυτό δηλαδή του «ελέγχου», πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί αρκετά, με αιχμές από υποψηφίους για μαζικές κινητοποιήσεις από τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τον επηρεασμό του αποτελέσματος. Μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα αρμόδια κομματικά όργανα η τοποθέτηση του πρώην υπουργού της Ν.Δ., Θανάση Γιαννόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι θα προσέλθει στην κάλπη για να ψηφίσει τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΔΕΚΑΠ διευκρίνισε χθες ότι όσοι πολίτες δεν είναι μέλη ή φίλοι του ΚΙΝΑΛ και συνεπώς θα πρέπει να εγγραφούν για να ψηφίσουν, θα υπογράφουν αίτηση, στην οποία παράλληλα θα βεβαιώνουν ότι δεν αποτελούν μέλη άλλου κόμματος. Ετσι, η Χαρ. Τρικούπη επιχειρεί να μπλοκάρει τα σενάρια περί έξωθεν κινητοποιήσεων, τουλάχιστον όσον αφορά νυν και πρώην στελέχη πρώτης γραμμής, αλλά και πρόσωπα με γνωστό πολιτικό υπόβαθρο, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες. «Δεν μπορεί και δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να ψηφίσει στη ζούλα και μετά “μην τον είδατε τον Παναή”», ανέφερε σχετικά (ΕΡΤ), από την πλευρά του κομματικού πυρήνα ο Μανώλης Οθωνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή