Γ. Οικονόμου: Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει

Γ. Οικονόμου: Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει

Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει», διαμήνυσε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου, επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων ως προς τους ανεμβολίαστους, καθώς και συγκεκριμένες συστάσεις για όλους όπου υπάρχει συνωστισμός. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την ενίσχυση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης για αναστολή των χειρουργείων σε κανένα ποσοστό. Όπως τόνισε ερωτηθείς σχετικά, υπήρξε μια επικοινωνία και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, όπου θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν πολύ έκτακτες καταστάσεις, διαχειρίζονται κάποια χειρουργεία που μπορούν να μεταφερθούν λίγο αργότερα. Σημείωσε επιπλέον ότι «στην Αττική δεν υπάρχει κανένα χειρουργείο το οποίο να έχει αναβληθεί, δεν υπάρχει χειρουργείο που να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και να μην έχει γίνει», ενώ τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να γίνονται και εκεί επεμβάσεις.

Πανδημία και εμβολιασμοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. «Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού» πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αναπτύσσεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

  1. Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής καινούργιου lockdown.
  2. Καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση. «Στην Ελλάδα ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε την 3η δόση και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καθιστούμε την αναμνηστική δόση ως προϋπόθεση προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω» είπε ο κ. Οικονόμου.
  3. Ενισχύεται συνεχώς το ΕΣΥ, με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και με την προσθήκη από σήμερα των μονοκλωνικών φαρμάκων. «Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που είναι σε θέση να χορηγεί μονοκλωνικά φάρμακα μετά την πλήρη και ουσιαστική αδειοδότησή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς. Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς αμφιβολία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ, δεν όμως πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  4. Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά και εκείνους τους τομείς και εκείνες τις επιχειρήσεις που παρατηρούνται συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές.

Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε «η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών». Όπως υπενθύμισε ο κ. Οικονόμου, ανάμεσα στα άλλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε στην επιστολή:

  • Η προϋπόθεση πραγματοποίησης της τρίτης δόσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στην πανδημία.
  • «Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο» -επεσήμανε ο πρωθυπουργός- «προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ιδίως με δεδομένο ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 90%, στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους συμπολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων».
  • «Μια πρωτοβουλία» -συνέχισε ο πρωθυπουργός- «που θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

«Βολές» κατά Τσίπρα

Ως προς τη στάση που κρατά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «ο κ. Τσίπρας μοιάζει να εύχεται ένα νέο lockdown». «Θα είχε αξία να μας πει, εισηγείται lockdown;» διερωτήθηκε και τον κάλεσε να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις.

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για έξι σιδηροδρομικά έργα

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μείζονος αναπτυξιακής σημασίας είναι το γεγονός ότι εγκρίθηκαν ήδη από το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ τα τεύχη πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στον διαγωνισμό για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε, «τα έργα θα συνδέσουν με ταχύτητα και ασφάλεια μεγάλα λιμάνια της χώρας, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών, αναβαθμίζουμε την εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών μας, διευκολύνουμε τη σύνδεση της χώρας μας με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύουμε το διεθνή της ρόλο».

Επεσήμανε, δε, ότι «η αναβάθμιση των υποδομών στο συγκοινωνιακό δίκτυο ενισχύει τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της χώρας, καθώς στον 21ο αιώνα η Μεσόγειος αποτελεί κόμβο ύψιστης σημασίας για το εμπόριο με την Ανατολή. Η κυβέρνηση μας έχει το σχέδιο, έχει τη γνώση και την αποτελεσματικότητα για να καταστήσει την Ελλάδα κεντρικό πόλο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου».

Η ΕΛ.ΑΣ. ενισχύθηκε με 280 νέα οχήματα

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της εγκληματικότητας, την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, προχωρά στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με σύγχρονα μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, παραλήφθηκαν χθες από το αρμόδιο υπουργείο 280 νέα οχήματα διαφόρων κατηγοριών.

Επιθέσεις «Ρουβίκωνα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «χθες είχαμε νέες επιθέσεις των τραμπούκων του “Ρουβίκωνα” σε σπίτια 2 ακόμη υπουργών της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στα σπίτια που διαμένουν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σε ό,τι αφορά τους θρασύδειλους φασίστες που “Ρουβίκωνα” που βανδαλίζουν τα σπίτια που μένουν με τις οικογένειές τους μέλη της κυβέρνησής μας δεν έχουμε να πούμε πολλά. Η καταδίκη μας είναι αυτονόητη, όπως και η βεβαιότητά μας ότι αργά ή γρήγορα η Ελληνική Αστυνομία θα τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης για να κριθούν για τις εγκληματικές τους πράξεις. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε 6 Υπουργούς της Κυβέρνησης δεν έχουμε ακούσει ακόμα μια λέξη καταδίκης ή αποδοκιμασίας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι σήμερα 25η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί σταθερά σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό, όπως εξήγησε, λειτουργούν ήδη 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης. Συμπλήρωσε ότι λειτουργούν, επίσης, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, καθώς και η Γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας και είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο.

Σημείωσε επιπλέον ότι πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η γενική γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια». «Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, αλλά και βασικό στοιχείο του αξιακούς μας κώδικα είναι να επιδιώκουμε μια κοινωνία ανοιχτή. Χωρίς προκαταλήψεις, αδικίες και διακρίσεις. Μια κοινωνία χωρίς ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία» κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή