Στους τέσσερις μήνες η αναμνηστική δόση

Στους τέσσερις μήνες η αναμνηστική δόση

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα στην Επιτροπή Εμβολιασμών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών 60 ετών και άνω αιτιολόγησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «αναγκαιότητα» και όχι «υποχρεωτικότητα», όχι μόνο γιατί αφορά την προστασία των πιο ευάλωτων στην πανδημία, αλλά και «γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί αυτοί να προκαλέσουν στους γύρω τους». Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο, πρόσθεσε ακόμα πως η απόφαση της κυβέρνησης προφανώς και συνδέεται με την ανησυχητική μετάλλαξη «Ομικρον» που αλλάζει τα δεδομένα παγκοσμίως και για αυτό σε αυτή τη φάση επελέγη η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο ευάλωτη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η απόφαση τον απασχόλησε πολύ σε προσωπικό επίπεδο, καθώς κατ’ αρχάς δεν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας, αλλά τελικά, όπως είπε, επέλεξε να φανεί πρόσκαιρα αυστηρός, «αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός». Στο πλαίσιο αυτό παρέθεσε και τα στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισε «αδυσώπητα», που τον οδήγησαν στην απόφαση: 9 στους 10 Ελληνες που πεθαίνουν σήμερα από COVID-19 είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους 10 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανήκουν στην ίδια κατηγορία και παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ένα ακόμα στοιχείο που τον ώθησε στην απόφαση ήταν πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έδειξε μεγάλη απροθυμία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να πάει να εμβολιαστεί. Από 580.000 ανεμβολίαστους 60 ετών και άνω, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση και να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο ασπίδα προστασίας. «Ηταν η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες. Σε αυτούς, λοιπόν, κυρίως πρέπει να εστιαστεί η δράση μας», ανέφερε. Οσον αφορά την κριτική που υπάρχει για το πρόστιμο, τόνισε πως «δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση, τελικά, των νοσοκομείων, τα οποία τόσο δοκιμάζονται» και «μια τελευταία ώθηση για να λάβουν, όσοι πρέπει, τη σωστή απόφαση», καταλήγοντας πως είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμα πως, μετά την πρωτοβουλία του για την έκδοση πιστοποιητικού μόνο μετά την τρίτη δόση, έχει λάβει μία ακόμα πρωτοβουλία. «Εχω ζητήσει και από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν είμαι γιατρός, αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά. Δεν τη χάνει κανείς απότομα στους έξι μήνες». Η πρόταση Μητσοτάκη είναι να «ανοίξει» η τρίτη δόση ενδεχομένως και στους τέσσερις μήνες, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το σύστημα εμβολιασμού μπορεί να ανταποκριθεί.

Τρεις πρωτοβουλίες

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, τρία νέα μέτρα υπέρ όσων νοσούν. Πρώτον, την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες, βελτιώνοντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οροθετικών συμπολιτών μας. Δεύτερον, την καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και τον περιορισμό της μετάδοσης του HIV και, τρίτον –μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν–, την αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς, εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή