Ανάλυση: Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και ερωτήματα για συμμετοχή σε κυβέρνηση

Ανάλυση: Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και ερωτήματα για συμμετοχή σε κυβέρνηση

Στη σημερινή πολιτική συγκυρία, η ομαλή εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματος και η αποτελεσματικότητα και απήχηση της νέας ηγεσίας, μπορεί να καταστήσουν το ΚινΑλ καθοριστικό παράγοντα για τη διακυβέρνηση της χώρας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφθασε η ώρα για την επιλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής. Στη σημερινή πολιτική συγκυρία, η ομαλή εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματος και η αποτελεσματικότητα και απήχηση της νέας ηγεσίας, μπορεί να καταστήσουν το ΚΙΝΑΛ καθοριστικό παράγοντα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτό μπορεί να συμβεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πρόσφατη τηλεμαχία των πέντε από τους έξι υποψήφιους, δεν προέκυψε νικητής. Ίσως ο μόνος που μπορεί να μετρά κέρδη είναι ο 38χρονος Παύλος Χρηστίδης ο οποίος αναδείχθηκε σε εκφραστή της νέας γενιάς και ενίσχυσε τη θέση του για το μέλλον.

Από εκεί και πέρα όλοι είχαν μια ευπρεπή παρουσία. Κανείς δεν ενθουσίασε, δεν υπήρξαν εκπλήξεις, δεν ανατράπηκαν δεδομένα.

Οι ειδικοί καταλήγουν στην εκτίμηση ότι η αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι ντέρμπυ για τρεις: Γιώργο Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη.

Σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα», ο κ. Παπανδρέου διαμηνύει ότι στόχος του είναι η λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Παρότι ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί η αίσθηση ότι θα συνεργασθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπει στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται έτοιμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες και με σκοπό να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη στην πιθανή περίπτωση που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Σε πρώτη ανάγνωση, η εκλογή Λοβέρδου συμφέρει τη σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο, το σκηνικό είναι πιο σύνθετο. Στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι όποιοι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ το 2019, πιο εύκολα θα μεταπηδήσουν σε ένα Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) που θα έχει ως αρχηγό τον Λοβέρδο, δυσχεραίνοντας έτσι την προοπτική επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκπέμπει το μήνυμα της ανανέωσης και κινείται τρόπον τινά μεταξύ των άλλων δυο, επιμένοντας ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν και υποστηρίζοντας ότι η μόνη λύση είναι να καταστεί το Κίνημα Αλλαγής ο κυρίαρχος στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αλλά αυτό προφανώς επιθυμούν και οι ανθυποψήφιοί του. Το θέμα είναι εάν το ΚΙΝΑΛ θα επωμισθεί το βάρος – ενδεχομένως με πολιτικό κόστος – να οδηγήσει τη χώρα σε τρίτες εκλογές.

Όλα δείχνουν ότι η εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής θα προελκύσει σημαντικό αριθμό πολιτών, αν και πολλοί επικρίνουν τη διαφαινόμενη συμμετοχή και υποστηρικτών άλλων παρατάξεων που θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα έχοντας ως γνώμονα όχι το συμφέρον του ΚΙΝΑΛ, αλλά του δικού τους κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές της Κυριακής είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ίσως συμβάλλουν σε ανακατατάξεις στην υπάρχουσα πολιτική γεωγραφία.

Οι υπεραισιόδοξοι του χώρου που προσβλέπουν σε αντιστροφή του 2012, μάλλον θα απογοητευθούν. Ωστόσο, οι έξι υποψηφιότητες έχουν προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον και το κόμμα μπορεί να βγει ενισχυμένο.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν και οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας, και όχι μόνον αυτοί, τις διεργασίες στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας στο οποίο βλέπουν μετριοπαθή χαρακτηριστικά – τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα – τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα αν συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού

Σε κάθε περίπτωση, για να έχουν αξία οι παραπάνω επισημάνσεις, θα πρέπει να διασφαλισθεί η ενότητα του χώρου την επόμενη μέρα. Αλλιώς, το Κίνημα Αλλαγής θα πληγεί, ίσως ανεπανόρθωτα, και το διπολικό σύστημα θα παγιωθεί έτι περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT