Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στρατηγικές και συμμαχίες του β΄ γύρου – Οι δεξαμενές Ανδρουλάκη – Παπανδρέου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στρατηγικές και συμμαχίες του β΄ γύρου – Οι δεξαμενές Ανδρουλάκη – Παπανδρέου

Με παρακαταθήκη ένα ισχυρότατο προβάδισμα –σε επίπεδο ποσοστών, αλλά και εσωτερικών συσχετισμών– έχει εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα της κούρσας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παρακαταθήκη ένα ισχυρότατο προβάδισμα – σε επίπεδο ποσοστών, αλλά και εσωτερικών συσχετισμών – έχει εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα της κούρσας για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. Η διαφορά των περίπου 9 μονάδων τοποθετεί τον ευρωβουλευτή σε θέση απόλυτης ισχύος, την ώρα που όλα τα στρατόπεδα στρέφουν το βλέμμα στα νέα εσωκομματικά δεδομένα και στην επόμενη ημέρα.

Το ερώτημα που κυριάρχησε το διάστημα μεταξύ των αποτελεσμάτων και των δηλώσεων των υποψηφίων ήταν ένα: αν ο κ. Παπανδρέου θα κατέβαινε στον β΄ γύρο ή αν θα έκανε ένα βήμα πίσω, εκλαμβάνοντας το αποτέλεσμα ως καθαρή εντολή προς τον αντίπαλό του. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε την πρώτη οδό, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν για την «προοδευτική πορεία του κόμματος». Κατά κάποιες εκτιμήσεις, και διότι μια αντίθεση κίνηση θα ερμηνευόταν ως «εγκατάλειψη» των ψηφοφόρων του ή ως σήμα ότι έθεσε υποψηφιότητα με μοναδικό κίνητρο την προεδρία και όχι την ανάδειξη ενός πολιτικού πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση, το δεδομένο είναι ότι καλείται εντός πέντε ημερών να ανατρέψει ένα καθαρό εις βάρος του αποτέλεσμα, ενώ χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ έστρεψε τα πυρά του κατά του κ. Ανδρουλάκη, αμφισβητώντας ότι εκφράζει την ανανέωση, με τις πρώτες ενδείξεις να παραπέμπουν ήδη σε κλιμάκωση των τόνων. 

Επίθεση από Γ. Παπανδρέου κατά Ανδρουλάκη – Σήμερα ανοίγει τα χαρτιά του ο Ανδρ. Λοβέρδος, που φέρεται κοντά στη στήριξη του νυν ευρωβουλευτή.

Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ήδη «χαρτογραφήσει» τις επόμενες κινήσεις της, τις οποίες θα ανακοινώσει ο ίδιος σήμερα. Οπως έλεγε στέλεχος που συντάχθηκε μαζί του, μετά την ευρεία χθεσινή σύσκεψη του στρατοπέδου, «οι θέσεις είναι κοινές και αποφασίστηκαν σε συνεννόηση». Ο κ. Λοβέρδος, πάντως, σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) σημείωσε ότι βασικό μήνυμα της κάλπης ήταν η ανανέωση, δείχνοντας, κατά κάποιες εκτιμήσεις, προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι με τον πρώην υπουργό επικοινώνησε αργά τη νύχτα της Κυριακής ο κ. Παπανδρέου.

Θέση αναμένεται, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, να εκφράσει και ο Παύλος Χρηστίδης, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί άλλωστε και προεκλογικά. Ο ίδιος και το επιτελείο του κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο το στοιχείο της ανανέωσης αποτελεί δεδομένα ένα σημείο τομής με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Καμία ένδειξη στο μέτωπο των συμμαχιών δεν έχει υπάρξει από την πλευρά Γερουλάνου, από την οποία σημείωναν πως «δεν τον ενδιαφέρουν ντιλ παλαιοκομματικού τύπου», ενώ καθαρή στάση ουδετερότητας θα τηρήσει ο Χάρης Καστανίδης. «Οπως δεν θα ζητούσε στήριξη από κανέναν, δεν θα στηρίξει και κανέναν», ανέφεραν από το επιτελείο του.

Σημειώνεται πως στο παρασκήνιο γίνονται πολλές συζητήσεις για το ποιος θα είναι πρόεδρος της Κ.Ο. μέχρι τις εθνικές εκλογές εάν επικρατήσει ο κ. Ανδρουλάκης, αφού δεν είναι βουλευτής. Ο κ. Ανδρουλάκης θα ανοίξει κατά πληροφορίες τα χαρτιά του μετά τον δεύτερο γύρο, αλλά συζητούνται τα ονόματα των κ. Σκανδαλίδη ή Κατρίνη, νυν κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Οι δεξαμενές των δύο μονομάχων 

Οι πέντε ημέρες που απομένουν έως τον δεύτερο εκλογικό γύρο στο ΚΙΝΑΛ βρίσκουν Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου να εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Από το επιτελείο του τελευταίου σημειώνουν, ωστόσο, πως «μπορεί να αλλάξει το κλίμα», παραπέμποντας, μάλιστα, στην ανατροπή Μητσοτάκη έναντι Μεϊμαράκη, στις τελευταίες εσωκομματικές της Ν.Δ. Ο κ. Παπανδρέου λέγεται ότι «θα πάρει επάνω του» τα τελευταία μέτρα της μάχης, αναδεικνύοντας εμφατικά το ζήτημα της απουσίας του αντιπάλου του από το Κοινοβούλιο, ως «κενό» στις μάχες των αρχηγών, ενώ άγνωστο είναι εάν θα υπάρξει συμφωνία για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ.

Με τον ευρωβουλευτή, πάντως, να βρίσκεται στον προθάλαμο της ηγεσίας και σε θέση ισχύος για τους μετέπειτα συσχετισμούς, το εγχείρημα απορρόφησης ψηφοφόρων από άλλες υποψηφιότητες από τον Γ. Παπανδρέου φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με κύμα αποχής απογοητευμένων ψηφοφόρων του.

Από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη, εκφράζεται η εκτίμηση ότι μπορεί να προσελκύσει ισχυρές δυνάμεις από τους έτερους τέσσερις, τονίζοντας πως συντριπτικό τμήμα τους «έχει κουραστεί από διχασμό και παρελθοντολογία». Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής προσβλέπει και σε δεξαμενές της «βενιζελικής» πτέρυγας που είχαν ταχθεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και κάθε άλλο παρά φίλα διακείμενες είναι προς τον κ. Παπανδρέου.

Μιλώντας, πάντως, για ευρύτερους συσχετισμούς, το καθαρό προβάδισμα Ανδρουλάκη οδηγεί προς «ακύρωση» και δύο σενάρια που είχαν αναδυθεί στο παρασκήνιο. Το πρώτο αφορούσε πιθανή επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου με πρόεδρο τον Ανδρέα Λοβέρδο. Οι σχετικές έμμεσες αναφορές του τελευταίου είχαν πυροδοτήσει τις εν λόγω συζητήσεις, παρότι βέβαια ο κ. Βενιζέλος απέχει διακριτά από οποιαδήποτε τέτοια ένδειξη.

Το δεύτερο αφορούσε στελέχη όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και σενάρια –επίσης ανεπιβεβαίωτα– περί νέων πολιτικών κινήσεων στον χώρο μεταξύ ΚΙΝΑΛ και Ν.Δ., σε περίπτωση που εκλεγόταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Πάντως, φαίνεται πως ανάλογες «επιστροφές» δεν αποτελούν προτεραιότητα και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που διαμηνύει ότι θέλει να στραφεί σε νέα πρόσωπα, ενώ αναμένεται πλέον, με μοναδικό αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό, να παίξει ακόμη πιο δυνατά το χαρτί της ανανέωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή