Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η περιφέρεια έκρινε τη μάχη

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η περιφέρεια έκρινε τη μάχη

Ο κ. Ανδρουλάκης έχασε την πρωτιά μόνο στην Αττική και στη Δυτική Ελλάδα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πάγιος κανόνας όλων των εκλογικών διαδικασιών που λέει «περιμένετε να μπει η Αθήνα» δεν ίσχυσε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή. Ο μεγάλος νικητής, που ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 37%, πέτυχε σαρωτικές νίκες στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, χάνοντας μόνο τη Δυτική Ελλάδα από τον Γιώργο Παπανδρέου και την Αττική, όπου κατετάγη τρίτος, πίσω από τον πρώτο Ανδρέα Λοβέρδο και τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου.  

Η Κρήτη

Συντριπτική η επικράτηση του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ στην Κρήτη, όπου έλαβε ποσοστό 61,38% έναντι 24,69% του Γιώργου Παπανδρέου και μόλις 10,07% του Ανδρέα Λοβέρδου.Από όλες τις περιφέρειες της χώρας ο Νίκος Ανδρουλάκης πέτυχε την πλέον σαρωτική νίκη στη γενέτειρά του, την Κρήτη, όπου έλαβε ποσοστό 61,38% έναντι 24,69% του Γιώργου Παπανδρέου και μόλις 10,07% του Ανδρέα Λοβέρδου. Είναι προφανές πως η νίκη Ανδρουλάκη στη Μεγαλόνησο, άλλοτε κάστρο του παπανδρεϊσμού και στις τελευταίες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει ξεχωριστό πολιτικό μήνυμα ενόψει της συνέχειας, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η περιφέρεια έκρινε τη μάχη-1

Η ευρύτερη επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη, εκτός της Κρήτης, σημειώθηκε στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας –εντός της εβδομάδας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει και ομιλία στην Κοζάνη–, όπου κατέγραψε το εντυπωσιακό 44,6% έναντι 24,3% του κ. Παπανδρέου και 16,7% του κ. Λοβέρδου. Και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας ο 42χρονος ευρωβουλευτής επικράτησε άνετα των αντιπάλων του. Στο Νότιο Αιγαίο με 40% έναντι 26,7% του κ. Παπανδρέου και 26% του κ. Λοβέρδου, στην Ηπειρο με 38,9% έναντι 32,7% του κ. Παπανδρέου και 19,9% του κ. Λοβέρδου και στο Βόρειο Αιγαίο με 36,1% έναντι 33,9% του κ. Λοβέρδου και 20,6% του κ. Παπανδρέου. Επίσης, στα Ιόνια νησιά ο κ. Ανδρουλάκης πρώτευσε με 33% έναντι 28,6% του κ. Παπανδρέου και 27,6% του κ. Λοβέρδου.

Η μόνη περιφέρεια, όπως προειπώθηκε, που κέρδισε ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν της Δυτικής Ελλάδας, λόγω εντοπιότητας, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 38,75% – ο Νίκος Ανδρουλάκης 33,52% και ο Ανδρέας Λοβέρδος 21,82%. Και εδώ, ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης κατάφερε να επιτύχει ένα μεγάλο ποσοστό στην έδρα του παπανδρεϊσμού.  

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατάφερε να κερδίσει την Αττική, αλλά δεν ήταν αρκετή, όπως αποδείχθηκε, για να του δώσει τη δεύτερη θέση, την οποία πάντως έχασε με μικρή διαφορά. Συνολικά ο πρώην υπουργός έλαβε 33,4%, με τον κ. Παπανδρέου να ακολουθεί με 29,39% και τον κ. Ανδρουλάκη τρίτο με 27,9%. Τέλος, στον Δήμο Αθηναίων επικράτησε ο κ. Παπανδρέου με 30,36% και στον Δήμο Πειραιά κέρδισε ο κ. Λοβέρδος με 32,15%, ενδεικτικό και αυτό πως η νίκη Ανδρουλάκη ήρθε από την ελληνική περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή