Θεωρείο: Ο ρόλος του πατρός Ανδρουλάκη

Θεωρείο: Ο ρόλος του πατρός Ανδρουλάκη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του Ν. Ανδρουλάκη στην Κρήτη (ξεπέρασε το 60%) δεν ήρθε τυχαία και είχε και οικογενειακή συνδρομή. Ο πατέρας του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Μαρ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ζει μόνιμα στο νησί, ήταν και είναι ένα πολύ ισχυρό τοπικό στέλεχος, που ξέρει καλά πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Μάλιστα, την εποχή Σημίτη υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του πρώην πρωθυπουργού και «κομματάρχης» του εκσυγχρονισμού στη Μεγαλόνησο, δουλειά που αυτή τη φορά έκανε για τον γιο του. Και ένα χαριτωμένο παρασκήνιο: όταν ο Ανδρουλάκης πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της Κρήτης, η πρώτη του αντίδραση ήταν: «Θεέ μου, τι έκανε η νησάρα μου».

Εκλογή από τη… βάση

Το ότι στην Κουμουνδούρου πιέστηκαν από τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ έχει γραφτεί σχεδόν καθολικά. Το ερώτημα είναι τι σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αντεπιτεθούν. Αρκετά στελέχη, μικρά και μεσαία, επαναφέρουν στις συζητήσεις τους ένα παλιό σενάριο να υπάρξει εκλογή του Τσίπρα από τη βάση, ώστε να κινητοποιηθεί η κοινωνία. Την πρόταση είχαν διατυπώσει παλαιότερα, δημοσίως, προβεβλημένα στελέχη όπως ο Κ. Ζαχαριάδης και ο Γ. Τσίπρας. Ενα πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος το ενδιαφέρον θα είναι μειωμένο και, ως εκ τούτου, η συμμετοχή αρκετά χαμηλότερη από εκείνη του ΚΙΝΑΛ, στέλνοντας το μήνυμα πως η βάση του ΚΙΝΑΛ είναι μεγαλύτερη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην αξ. αντιπολίτευση υπάρχει κινητικότητα, που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη από τον Γενάρη για το πώς το κόμμα θα ανοιχτεί –επιτέλους– στην κοινωνία.

Αξιοποίηση Κατρίνη

Δύο είναι τα παραδοσιακά κάστρα του παπανδρεϊσμού: η Αχαΐα και η Ηλεία. Η μεν Αχαΐα έμεινε στα χέρια του Παπανδρέου –έστω με μικρή διαφορά–, στην Ηλεία, όμως, σάρωσε ο Ανδρουλάκης. Εκεί, όπως φαίνεται, έκανε καλή δουλειά ο βουλευτής Κατρίνης, ο οποίος εφάρμοσε την τακτική Ανδρουλάκη: κράτησε χαμηλά την μπάλα σε επίπεδο ρητορικής, αλλά «από κάτω» έκανε δουλειά. Δεν θα μου φαινόταν καθόλου περίεργο εάν –σε επόμενη φάση– ο Ανδρουλάκης αξιοποιήσει τον Κατρίνη σε κομβική θέση, κάνοντας τους συναδέλφους του να κοιτούν με έκπληξη την έκρηξή της.

Εκρηξη

Σε εκρηκτικό κλίμα διεξάγονται οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής της Βουλής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, κάνοντας ακόμη και τη χαμηλών τόνων βουλευτή Τρικάλων, Κατερίνα Παπακώστα, να βγει εκτός εαυτού. «Οταν δεν σας αρέσουν όσα λένε οι μάρτυρες, διακόπτετε και έχετε ασκήσει μπούλινγκ και σε προηγούμενες συνεδριάσεις», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή