Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με αντίθετες στρατηγικές Ανδρουλάκης – Παπανδρέου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με αντίθετες στρατηγικές Ανδρουλάκης – Παπανδρέου

Σκληρό ροκ από τον Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε πως επιδιώκει «ειρηνική νίκη» - Τι συζητείται σχετικά με το ενδεχόμενο ντιμπέιτ.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρελθόν αποτελεί το ήπιο κλίμα που επικράτησε στο ΚΙΝΑΛ έως την πρώτη εκλογική Κυριακή. Η μετατόπιση του Γιώργου Παπανδρέου προς το «σκληρό ροκ» κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως ξεκάθαρα αποτυπώθηκε στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον πρώτο γύρο (ΣΚΑΪ), φαίνεται πως οδηγεί σε μια μάχη υψηλών τόνων.

Ο «διάλογος» των δύο με διαφορά λίγων ωρών (από την ίδια συχνότητα) αποκάλυψε και τις στρατηγικές με τις οποίες θα διανύσουν τα τελευταία μέτρα. Ο πρώην πρωθυπουργός, από τη στιγμή που αποφάσισε να παραμείνει στην κούρσα (παρά τις φωνές υπέρ του αντιθέτου) φαίνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από τη φουλ επίθεση. Καταλόγισε στον αντίπαλό του «θολό» στίγμα και παλαιοκομματισμό, μίλησε για κοινοβουλευτικό «κενό» απέναντι στο δίπολο Μητσοτάκη – Τσίπρα και είπε ότι το αφήγημα της ανανέωσης δεν διέπεται από ηλικιακά κριτήρια. Κινήθηκε, δε, και σε πιο αιχμηρά εδάφη, κατηγορώντας τον κ. Ανδρουλάκη για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε πελατειακούς διορισμούς, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση με Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής απέρριψε ως «fake news» τους ισχυρισμούς του κ. Παπανδρέου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν ήταν γραμματέας του κόμματος την επίμαχη περίοδο, ενώ διέψευσε όσα του καταλόγισε ο πρώην πρωθυπουργός και για το ζήτημα της άρσης του βέτο στην Ε.Ε. Παράλληλα, ανέφερε ότι επιθυμεί μια «ειρηνική νίκη», προσθέτοντας πως «όλοι θα έχουν ρόλο». Επέστρεψε πάντως και κάποιες αιχμές, τονίζοντας πως δεν θα ακολουθήσει «παλιές πρακτικές που έφεραν διχόνοια». Εν ολίγοις, το στίγμα που εκπέμπει ο κ. Ανδρουλάκης είναι ότι δεν θα αφήσει αιχμές αναπάντητες, αλλά χωρίς να κλιμακώνει τη ρητορική του και προτάσσοντας την ενότητα, προσδίδοντας διασπαστικό πρόσημο στον αντίπαλό του.

Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο κομμάτι του «παζλ» ενόψει β΄ γύρου διαμορφώθηκε χθες, με την –αναμενόμενη– δήλωση στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου προς τον νικητή της περασμένης Κυριακής. «Αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία και θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη», ανέφερε ο πρώην υπουργός, παρότι επίσης ανέδειξε ως μειονέκτημα την απουσία του από τη Βουλή. «Προσπάθησα, ιδιωτικώς και δημοσίως, ο δεύτερος γύρος να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα», είπε ακόμη, υπονοώντας ότι διεμήνυσε και στον κ. Παπανδρέου την άποψή του ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί.

Σκληρό ροκ από τον Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε πως επιδιώκει «ειρηνική νίκη» – Τον ευρωβουλευτή ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει ο Ανδρ. Λοβέρδος.

Την παραπάνω δήλωση ακολούθησε και επικοινωνία Ανδρουλάκη – Λοβέρδου, ενώ ο πρώτος είχε συνομιλήσει νωρίτερα με τους κ. Χρηστίδη, Γερουλάνο και Καστανίδη, απευθύνοντας σε όλες τις περιπτώσεις μήνυμα ενότητας και συμμετοχής. Ο Παύλος Χρηστίδης επιβεβαίωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι θα εκφράσει δημοσίως τη θέση του για τον δεύτερο γύρο, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του. Η πλευρά Γερουλάνου, όπως τονιζόταν χθες, δεν είχε αποφασίσει τη στάση της, ενώ είναι γνωστό ότι ο κ. Καστανίδης θα μείνει ουδέτερος.

Το ντιμπέιτ

Οσον αφορά πιθανό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο τελικών μονομάχων, έχουν κατατεθεί τέσσερις προτάσεις – από την ΕΡΤ και τρία ιδιωτικά κανάλια. Η πλευρά Παπανδρέου έχει δηλώσει θετική, με βασική προϋπόθεση να υπάρχει επάρκεια χρόνου στις απαντήσεις (στις συζητήσεις πριν από την πρώτη τηλεμαχία είχαν ζητηθεί 4 λεπτά). Ωστόσο, η τότε συμφωνία των «πέντε» –από την οποία απείχε ο πρώην πρωθυπουργός– προέβλεπε το πλαίσιο που ακολουθήθηκε στις 29 Νοεμβρίου να ισχύσει και στο δεύτερο ντιμπέιτ.

Από το στρατόπεδο Ανδρουλάκη δηλώνουν ότι πάγια τάσσονται υπέρ των τηλεμαχιών, ωστόσο, μεταξύ άλλων, σημείωναν ότι το «μοντέλο» θα πρέπει να είναι το ίδιο. Επί του θέματος αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι δεν θα βρεθεί εύκολα κοινό έδαφος, ειδικά υπό το προαναφερθέν κλίμα έντασης που διαμορφώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή