Νάρκη Παπανδρέου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Νάρκη Παπανδρέου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Απρόβλεπτες διαστάσεις, με κλιμάκωση του πολωτικού σκηνικού, λαμβάνουν τα τελευταία μέτρα της κούρσας προς τον δεύτερο εκλογικό γύρο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόβλεπτες διαστάσεις, με κλιμάκωση του πολωτικού σκηνικού, λαμβάνουν τα τελευταία μέτρα της κούρσας προς τον δεύτερο εκλογικό γύρο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να καταγγέλλει επί της ουσίας νοθεία του αποτελέσματος της πρώτης εκλογικής Κυριακής, μέσω επιστολής του προς την αρμόδια κομματική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ). Οπως ανέφερε σε αυτήν ο πρώην πρωθυπουργός, έπειτα από καταγγελίες και «κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύθηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο». Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ τη διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών, σε μια κίνηση που δημιουργεί ερωτήματα και δυναμιτίζει το προεκλογικό κλίμα, μόλις δύο 24ωρα πριν στηθούν ξανά οι κάλπες.    

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ωστόσο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, νέα ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο ίδιος «δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο». «Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο κ. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την παράταξη και τον σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής», σημειωνόταν ακόμη.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως ουδείς μίλησε για νοθεία ή αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφεραν με νόημα: «Προξενεί εντύπωση ότι ανακοινώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες), Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 164 εκλογικά τμήματα, από τη στιγμή  που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία με 8-5 πρόσκειται στον Γ. Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη». Προσέθεταν, δε, πως «σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους πάνω μας, απαιτείται ευθύνη από όλους».

Των παραπάνω είχε προηγηθεί νέα δριμεία επίθεση τεσσάρων σημείων από τον πρώην πρωθυπουργό προς τον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε για πολλοστή φορά τα περί «κενού ηγεσίας στη Βουλή» και πελατειακών πρακτικών κατά το παρελθόν, καταλόγισε στον αντίπαλό του υπεκφυγές ως προς τη θέση του για αυτονομία του κινήματος, αλλά και ότι «κρύβεται» ως προς τη διεξαγωγή ντιμπέιτ.

Από την πλευρά του, ο νικητής της πρώτης Κυριακής είχε απαντήσει στον χαρακτηρισμό «άκαπνος», που του είχε αποδοθεί από τον κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας: «Αν άκαπνος είναι αυτός που δεν είναι 40 χρόνια βουλευτής ή 20 χρόνια υπουργός, τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου με άκαπνους εκείνης της εποχής, έκανε ένα κίνημα κόμμα εξουσίας». Εξήγησε, δε, την επιλογή του να κρατήσει μια διαφορετική στάση σε σχέση με το «σκληρό ροκ» του αντιπάλου του: «Δεν πρόκειται να μπω σε κανέναν χαρακτηρισμό, ξέρω πολύ καλά τα λάθη των παλιών πρωταγωνιστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή