Ψήφος για νέο αρχηγό ΚΙΝΑΛ

Με διαφορετικές στρατηγικές έφθασαν στις κάλπες Ανδρουλάκης και Παπανδρέου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να καλύψει τη διαφορά των 23.937 ψήφων από τον Νίκο Ανδρουλάκη μπαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου στην αυριανή μάχη. Εξ ου και η στρατηγική της πόλωσης που ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός με το που έκλεισαν οι πρώτες κάλπες. Υιοθέτησε το «σκληρό ροκ», ανέβασε τους τόνους και επιτέθηκε προσωπικά στον ανθυποψήφιό του. Αιχμηρός και οξύς δεν υπήρξε ποτέ ο κ. Παπανδρέου και σίγουρα αποτελεί ένα στοίχημα για τον ίδιο η αλλαγή τακτικής, που κατά πολλούς ήταν μονόδρομος. Ο «παλιός και δοκιμασμένος» και ο «νέος και άφθαρτος» ήταν τα βασικά υλικά με τα οποία και οι δύο δόμησαν την επιχειρηματολογία τους. Απλώς ο κ. Ανδρουλάκης προτίμησε να μη σηκώσει το γάντι στις περισσότερες περιπτώσεις και να κάνει συντήρηση δυνάμεων. Δεν είχε λόγο να πράξει διαφορετικά άλλωστε, αφού έχει δύο όπλα: μια διαφορά ασφαλείας και τη δέσμευση του Ανδρέα Λοβέρδου πως θα τον στηρίξει. Και ακολουθώντας αυτή τη γραμμή επέλεξε να δείξει πως πρεσβεύει την ανανέωση και την ενότητα στο κόμμα.

Κρίσιμο το πόσοι από τους 69.827 ψηφοφόρους του Ανδρ. Λοβέρδου θα προσέλθουν στις κάλπες και τι θα κάνουν οι υποστηρικτές των Χρηστίδη, Γερουλάνου και Καστανίδη.

Σε κάθε περίπτωση, η υψηλή συμμετοχή φαίνεται πως ευνοεί τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ελπίζει σε κάποια σημαντική ανατροπή και αλλαγή των δεδομένων του πρώτου γύρου. Αυτό προσπάθησε να επιτύχει μέσω του ντιμπέιτ, το οποίο αυτή τη φορά επιδίωξε. Ακολούθησε την τακτική των Αμερικανών που λένε πως η τηλεμαχία ευνοεί τον «challenger». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επένδυσε πολλά την εβδομάδα που πέρασε και στο θέμα της εκπροσώπησης στη Βουλή. Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι αρκετός και υπενθύμισε σε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε πως το ΚΙΝΑΛ θα είναι ακέφαλο στις κρίσιμες συζητήσεις στην Ολομέλεια. Χτύπησε με αυτό τον τρόπο ένα καμπανάκι στο κομματικό ακροατήριο της Χαριλάου Τρικούπη, που δεν θέλει να βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να μονοπωλούν τις συζητήσεις.

Οσον αφορά τα μαθηματικά του β΄ γύρου, είναι αμείλικτα και γεννούν εύλογα ερωτήματα. Πόσοι από τους 69.827 ψηφοφόρους του Ανδρέα Λοβέρδου θα προσέλθουν στις κάλπες και θα ακολουθήσουν τη γραμμή που έδωσε υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη; Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι 24.668 υποστηρικτές των Χρηστίδη, Γερουλάνου και Καστανίδη, που δεν έδειξαν την προτίμησή τους στον Γιώργο Παπανδρέου;

Η πρόσφατη ιστορία των εσωκομματικών εκλογών σε ΚΙΝΑΛ, αλλά και Ν.Δ., δείχνει πως περίπου ένα 20%-25% προτιμούν τον καναπέ τους από το να βρεθούν και πάλι στα εσωκομματικά παραβάν. Αυτό έγινε και το 2017, που η Φώφη Γεννηματά επιβλήθηκε του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ανατροπή και πήρε την προεδρία της Ν.Δ. μέσα από τα χέρια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή