Ε.Ε. – Ουκρανικό: Προειδοποιήσεις άνευ κυρώσεων για Ρωσία – Τι συζητήθηκε για τα Βαρώσια

Ε.Ε. – Ουκρανικό: Προειδοποιήσεις άνευ κυρώσεων για Ρωσία – Τι συζητήθηκε για τα Βαρώσια

Με αυστηρές προειδοποιήσεις απέναντι στη Ρωσία αλλά χωρίς αποφάσεις για κυρώσεις ολοκληρώθηκε προ ολίγου η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με αυστηρές προειδοποιήσεις απέναντι στη Ρωσία αλλά χωρίς αποφάσεις για κυρώσεις ολοκληρώθηκε προ ολίγου η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Ε.Ε. «για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Οποιαδήποτε επιθετική πράξη, υπογράμμισε, θα επιφέρει «πολιτικές συνέπειες και υψηλό οικονομικό κόστος» για τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνέχισε να ανεβάζει το θερμόμετρο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε το πρωί (RIA) ότι αν το ΝΑΤΟ επιμείνει στην επιθετική του στάση, η χώρα ενδεχομένως να αναγκαστεί να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ είχαν δεσμευτεί κατά οποιασδήποτε τέτοιας κίνησης με τη Συνθήκη INF του 1987 – από την οποία, ωστόσο, η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε το 2019.

Η Ε.Ε. αποφάσισε επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά του ρωσικού ομίλου Wagner, για τις παραστρατιωτικές του δραστηριότητες ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων και στην Ουκρανία, «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάντως ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι μπλοκάρει την προμήθεια ζωτικού αμυντικού εξοπλισμού από τη χώρα του μέσω του ΝΑΤΟ. «Ακόμα κατασκευάζουν τον αγωγό Nord Stream 2 και την ίδια στιγμή μπλοκάρουν τα αμυντικά μας όπλα», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο κ. Ρέζνικοφ, αναφερόμενος σε οπλισμό εξουδετέρωσης drones και σε συστήματα εντοπισμού ελεύθερων σκοπευτών.

«Η αποφυγή προκλήσεων απέναντι στη Ρωσία – αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η χώρα του θα μπορέσει να προμηθευτεί αναγκαίο αμυντικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ – αν και δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι η βοήθεια αυτή θα έφτανε εγκαίρως για την αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής.

Στην ατζέντα τα Βαρώσια

Στο ΣΕΥ συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των Βαρωσίων και του τρόπου με τον οποίο η Ε.Ε. θα απαντήσει στις παράνομες τουρκικές ενέργειες των τελευταίων μηνών. Είναι «ζωτικό» η Τουρκία να εμπλακεί εκ νέου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες, σημείωσε σχετικά ο κ. Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό βήμα» τη μεταβίβαση του φακέλου του εγγράφου επιλογών για τις κυρώσεις στο Coreper.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρηματολόγησε υπέρ της υιοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αν η Τουρκία δεχθεί την πρόταση Αναστασιάδη για οικοδόμηση ΜΟΕ σχετικά με την Αμμόχωστο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την πρόταση της Λευκωσίας στήριξαν, πλην της Ελλάδος, επτά ακόμα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ιταλία, είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μελετηθεί το έγγραφο επιλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή