ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Σαφής και ρητή η απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από την Ε.Ε.

Η Τουρκία, παρότι υποψήφια χώρα-μέλος της ΕΕ δεν τηρεί καμία από τις προϋποθέσεις που θα την έφερναν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Μ. Βαρβιτσιώτης: Σαφής και ρητή η απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από την Ε.Ε.

«Σαφής και ρητή είναι η απόσταση που χωρίζει την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες, όπως περιγράφεται στη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, και φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία, παρότι υποψήφια χώρα-μέλος της ΕΕ δεν τηρεί καμία από τις προϋποθέσεις που θα την έφερναν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν εναρμονίζεται με καμία απόφαση της ΕΕ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ παραμένει προκλητική απέναντι σε χώρες-μέλη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». Αυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντησή του με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Sophie Wilmès σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός, με τη χθεσινή απόφαση πετύχαμε επιπλέον να δώσουμε πάλι ζωντάνια στην Ευρωπαϊκή διευρυνσιακή πολιτική αφού εδώ και χρόνια δεν είχαν υιοθετηθεί συμπεράσματα, και ανοίξαμε εκ νέου το διάλογο για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, αφού η Βουλγαρία, μετά από τη συμβιβαστική πρόταση της χώρας μας, ήρε τις επιφυλάξεις της σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία.

Νωρίτερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης συζήτησε με τη Βελγίδα Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, την ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις γύρω από την νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, ενώ είχε μαζί της «μία βαθιά συζήτηση γύρω από το προσφυγικό και την πρόκληση την οποία αυτό βάζει στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μετά τη συνάντηση εξέφρασε τη χαρά του «για τις πάγιες θέσεις του Βελγίου σε σχέση με την εμβάθυνση της ΕΕ, την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη και βέβαια την ανάγκη για τη στήριξη των χωρών που βρίσκονται σε δύσκολες γειτονιές όπως η δικιά μας».

Ειδήσεις σήμερα

«Καμπανάκι» από Τσιόδρα – Λύτρα για ΜΕΘ εκτός Αττικής και θνητότητα

Με αρνητικό PCR οι επισκέπτες από όλες τις χώρες

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr