Στόχος το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε.

Στόχος το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε.

Θωράκιση έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει η Ενωση, περιλαμβανομένων εκείνων της Αγκυρας, επιδιώκει ο πρωθυπουργός

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διήμερο με γεμάτη ατζέντα ξεκίνησε από χθες στις Βρυξέλλες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την πανδημία και τη μετάλλαξη «Ομικρον» και τους εμβολιασμούς, αλλά και το ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι «27» θα συζητήσουν βεβαίως και την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και το μεταναστευτικό πρόβλημα.  Οι πληροφορίες λένε πως ο στόχος είναι να εκπεμφθεί ένα μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό.

Οι ηγέτες θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε., με βάση τη «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ. Η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ενωση, κάτι που αναμφίβολα περιλαμβάνει και τις απειλές της Αγκυρας. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. Ο τελικός στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για τη στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η μετάλλαξη «Ομικρον», η αύξηση των τιμών ενέργειας και το ουκρανικό ζήτημα.

Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την πρόοδο ως προς την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών. Χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.  

Αλλαγή των κανόνων  

Τέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στη γερμανική Handelsblatt, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας, είπε: «Η Αγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται. Από το 1995 μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή». Σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε αλλαγή των κανόνων, χαρακτηρίζοντάς τους ξεπερασμένους. «Είμαι ο πρώτος που το ζητάει αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη, ωστόσο, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή