Σκληρή κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ

Σκληρή κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ

Φωτιά παίρνει η μεθαυριανή συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, με αφορμή την έκθεση που υπογράφουν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά παίρνει η μεθαυριανή συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, με αφορμή την έκθεση που υπογράφουν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη, το επίδικο στο οποίο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί το Σάββατο είναι οι ΜΕΘ και το επίπεδο θνητότητας των διασωληνωμένων εντός και εκτός αυτών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε για το θέμα: «Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα από 5.21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ. Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…».

Υψηλοί τόνοι

Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κ. Μητσο- τάκη και Τσίπρα και κατά τη μεθαυριανή συζήτηση επί του προϋπο-λογισμού στη Βουλή.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου, που χαρακτήρισε «πολιτικό ολετήρα» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που «αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη μακροσκελή του ανακοίνωση συμπλήρωσε πως στην ίδια παράγραφο της μελέτης αναφέρεται πως σε σχέση με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ «(α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του». Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα πως όλο το προηγούμενο διάστημα έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές.

Η κόντρα συνεχίστηκε στη Βουλή όπου τη σκυτάλη πήραν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο ότι ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια είχε πει πως δεν έχει στα χέρια του κάποια μελέτη που να δείχνει τα ποσοστά της θνητότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. «Αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να την έχει ο πρωθυπουργός από τον Μάιο. Δεν την ήξερε; Δεν τη διάβασε; Να πει συγγνώμη. Την ήξερε και μας κοροϊδεύει;» επεσήμανε. Τον λόγο για να απαντήσει πήρε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τον κ. Τσακαλώτο να παρεμβαίνει και να ανεβάζει το θερμόμετρο στην Ολομέλεια. «Η απάντηση είναι πολύ απλή. Οταν υπάρχει έλλειψη ΜΕΘ αυξάνεται η θνησιμότητα. Αυτό λέει αυτή η ιστορία. Οταν υπάρχει μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων στις υφιστάμενες ΜΕΘ αυξάνεται η θνησιμότητα». Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε τα δραματικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και αναφέροντας ένα παράδειγμα είπε πως σύμφωνα με τη μελέτη αυτό που προκύπτει είναι πως ανάμεσα σε δύο ανθρώπους 95 και 38 ετών, ο ηλικιωμένος έχει δυστυχώς πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή