Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ο Ν. Ανδρουλάκης

Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ο Ν. Ανδρουλάκης

Σε γνώριμα εδάφη, αλλά για πρώτη φορά με την ιδιότητα του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, θα βρεθεί σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην παρθενική του συμμετοχή στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής της παράταξης.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γνώριμα εδάφη, αλλά για πρώτη φορά με την ιδιότητα του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, θα βρεθεί σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην παρθενική του συμμετοχή στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής της παράταξης. Το χρώμα στη συνεδρίαση θα είναι έντονα ελληνικό, όχι μόνο λόγω του τυπικού «καλωσορίσματος» που θα επιφυλάσσει το PES στον κ. Ανδρουλάκη, αλλά κυρίως με αφορμή τον φόρο τιμής που θα αποτίσουν τα μέλη του στη Φώφη Γεννηματά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο ευρωβουλευτής θα δώσει το «παρών» στη βελγική πρωτεύουσα, παρότι ευνόητα το πρόγραμμά του στη Χαρ. Τρικούπη είναι ιδιαίτερα βαρύ, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρώτη «συνύπαρξη» Ανδρουλάκη – Τσίπρα, έστω και σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, με τον ρόλο του παρατηρητή. Οι δυο τους, βάσει προγράμματος, δεν θα συμπέσουν σε κάποιο πάνελ της συνεδρίασης, ενώ από το ΚΙΝΑΛ υποβάθμιζαν την πρώτη αυτή «συνάντηση», σημειώνοντας ότι ουσιαστικά θα περιοριστεί στην παραδοσιακή ομαδική φωτογραφία των συμμετεχόντων. Σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό τερέν αποτελεί ένα από τα πολλά πεδία ανταγωνισμού μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου και μένει να φανεί αν –μακροπρόθεσμα– η αλλαγή ηγεσίας θα μεταβάλει τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Το ζήτημα, κατά πληροφορίες, είχε συζητηθεί κατά  την προεκλογική περίοδο και στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη. Η αίσθηση που εκπέμπεται, πάντως, από το ΚΙΝΑΛ είναι ότι η παρουσία Τσίπρα στο PES δεν αποτελεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, προτεραιότητα και πηγή προβληματισμού.

«Συνύπαρξη» του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τον Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο – Τα μέλη του PES θα αποτίσουν φόρο τιμής στη Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο νέος ηγετικός πυρήνας συνεχίζει την οργανωτική δουλειά. Η ιεραρχία της Κ.Ο., που αποτελούσε τη βασική εξίσωση, διαμορφώθηκε και σειρά έχει πλέον το κόμμα. Eνας βασικός κρίκος της αλυσίδας θεωρείται η θέση του γραμματέα, όπου ως πιθανότερο σενάριο προκρίνεται να αποχωρήσει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Σε κάθε περίπτωση, οι ζυμώσεις στη Χαρ. Τρικούπη είναι συνεχείς και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν σαφέστερες ενδείξεις σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του νέου επικοινωνιακού επιτελείου. Στόχος είναι ο κύριος «σκελετός» να έχει διαμορφωθεί έως τις γιορτές, ώστε με τη νέα χρονιά να μην υπάρχουν «κενά» σε νευραλγικά πόστα.

Τέλος, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που σηματοδοτεί και το πρώτο κρας τεστ για τη νέα ηγεσία στη Βουλή. Αρκετά πιθανό είναι, πάντως, να υπάρξει πριν από τις ομιλίες των αρχηγών (το ερχόμενο Σάββατο) νέα τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη στην Κ.Ο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή