Φουντώνει η μάχη του προϋπολογισμού

Φουντώνει η μάχη του προϋπολογισμού

Η επισήμανση στη Βουλή του υπουργού Οικονομικών πως «δεν είναι ειδυλλιακά τα πράγματα» και ότι «υπάρχουν και ρίσκα μπροστά» αποτυπώνει το ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνει η διπλή κρίση –οικονομική και υγειονομική–, εντός του οποίου διεξάγεται η κοινοβουλευτική συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επισήμανση στη Βουλή του υπουργού Οικονομικών πως «δεν είναι ειδυλλιακά τα πράγματα» και ότι «υπάρχουν και ρίσκα μπροστά» αποτυπώνει το ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνει η διπλή κρίση –οικονομική και υγειονομική–, εντός του οποίου διεξάγεται η κοινοβουλευτική συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Η συζήτηση αυτή, πάντως, η οποία συνεχίζεται σήμερα για τρίτη ημέρα με ομιλίες βουλευτών και υπουργών, παραμένει επικεντρωμένη σε συγκρούσεις με αναφορές στο παρελθόν, κυρίως μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με τα άλλα κόμματα να στρέφουν τα πυρά τους και κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις κατ’ αρχήν παρεμβάσεις του ο Χρ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων μίλησε επίσης για το πρόβλημα της ακρίβειας, χαρακτηρίζοντάς το «οξύ», υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «η κυβέρνηση μεθοδικά, συνεκτικά, διορατικά έχτισε ταμειακά διαθέσιμα για να είναι καλυμμένη για όποια εξέλιξη το 2022 στη νομισματική πολιτική». Και επανέλαβε: «Οι προοπτικές είναι θετικές. Αλλά ναι, υπάρχουν προβλήματα, ρίσκα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η κυβέρνηση έχτισε ταμειακά διαθέσιμα, ώστε να είναι καλυμμένη για όποια εξέλιξη το 2022 στη νομισματική πολιτική.

Είναι μεγάλες οι προκλήσεις μπροστά μας». Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει τα πυρά του ιδιαίτερα στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, ενώ δεν λείπουν και οι έντονα επικριτικοί τόνοι: Για «κομματικό κράτος», «παρασιτικούς φίλους της Ν.Δ.» και για «δύσοσμο μοντέλο διακυβέρνησης, διαφθοράς και αδιαφάνειας» έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Γ. Ραγκούσης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος έστρεψε τα βέλη προς πολλές κατευθύνσεις, κάνοντας λόγο για αντιλαϊκές πολιτικές «που με πιστότητα υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις – από το ΚΙΝΑΛ, τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από κοντά βεβαίως και το ΜέΡΑ25, που κάνει διάφορες αποσπασματικές προτάσεις». Εκ μέρους της Ελλ. Λύσης ο Β. Βιλιάρδος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «συνεχίζεται η κακοδιαχείριση, ο άκρατος δανεισμός και η σπατάλη», ενώ ο Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25) μίλησε και για την ανάγκη «κατάργησης του υπερταμείου που έχει φτιαχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή