Μητσοτάκης: «Περισσότερα τεστ τα Χριστούγεννα, αν χρειαστεί» – Νέες ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου

Μητσοτάκης: «Περισσότερα τεστ τα Χριστούγεννα, αν χρειαστεί» – Νέες ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη επιτάχυνση των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας παράλληλα ανακοινώσεις το ερχόμενο Σάββατο στη Βουλή, για νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών έναντι των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες.

«Περισσότερα τεστ τα Χριστούγεννα, αν χρειαστεί»

Σε δηλώσεις του κατά την προσέλευση του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε: «Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα ξεκινώντας από την πανδημία. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε».

Ο πρωθυπουργός απάντησε, κλείνοντας, σε ερώτημα αν «θα πρέπει να περιμένουμε νέα μέτρα, όπως τα τεστ PCR».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης:
 
«Τα όσα γνωρίζουμε για την μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη «Όμικρον» αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση. Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η «Όμικρον» είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση».

Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η απάντηση του Πρωθυπουργού αφορά στο ερώτημα για τα PCR τεστ και την ενδεχόμενη συζήτηση στη διάρκεια της Συνόδου για τα τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσους μετακινούνται μεταξύ κρατών. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «δεν αφορά στο εσωτερικό της χώρας». «Από χθες έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών. Είναι μέτρο προσωρινό», σημείωναν ακόμη. 

Νέες ελαφρύνσεις στην ενέργεια

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και θα ζητήσουμε να εξεταστούν όλες οι επιλογές ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και θα λάβει ειδική πρόνοια για τους αγρότες», επισήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνει το ερχόμενο Σάββατο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού. 

Μητσοτάκης: «Περισσότερα τεστ τα Χριστούγεννα, αν χρειαστεί» – Νέες ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου-1

Ο ίδιος τόνισε ότι στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν και ζητήματα, τα οποία αφορούν στην εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μια οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού.

«Εξάλλου, η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης τον Μάρτιο του 2020 γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις βαλτικές χώρες, αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο», διευκρίνισε. 

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων «ώστε να μπορέσει μόνη της να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή