Ολοκληρώνεται η μάχη της Βουλής σε υψηλούς τόνους

Ολοκληρώνεται η μάχη της Βουλής σε υψηλούς τόνους

Με την αναμενόμενη «μονομαχία» πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας αργά το απόγευμα ολοκληρώνεται απόψε μία από τις πλέον ταραχώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες επί του κρατικού προϋπολογισμού.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αναμενόμενη «μονομαχία» πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας αργά το απόγευμα ολοκληρώνεται απόψε μία από τις πλέον, τα τελευταία χρόνια, ταραχώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Το προχθεσινό σοβαρό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον κ. Π. Κουρουμπλή και όσα περί «δολοφόνων» είπε σε βάρος των βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. έχει ρίξει βαριά σκιά στη συζήτηση, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα όχι μόνο τα όσα λέγονται για την πορεία της οικονομίας αλλά και άλλες πλευρές του δημόσιου πολιτικού διαλόγου, όπως τα εθνικά θέματα ή και τις ευρύτερες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό σχεδόν πέρασαν ασχολίαστα: Α) Ομιλίες υπουργών για θέματα της αρμοδιότητάς τους, με χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του κ. Ν. Δένδια, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Σας ζητώ ομοψυχία μπροστά στη θρασύτητα του casus belli, στα ιδεολογήματα της γαλάζιας πατρίδας, στα ιδεολογήματα της οθωμανικής καρδιάς. Σας ζητώ ενότητα και ομοψυχία, γιατί αυτά αποτελούν την ισχυρή εθνική ασπίδα». Β) Τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ επιχειρούν να διατηρήσουν ζωντανή τη συζήτηση για μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες: Γ. Δραγασάκης, Σωκ. Φάμελλος, Ν. Ηγουμενίδης, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Κ. Μπάρκας, Κ. Ζαχαριάδης, Ελ. Αβραμάκης, Στ. Αραχωβίτης, Ι. Μουζάλας και Π. Σκουρολιάκος μίλησαν για «προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ψηφίζεται το απόγευμα ο προϋπολογισμός – Αναφορές βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στις μετεκλογικές συνεργασίες.

Οι επαναλαμβανόμενες αυτές προσκλήσεις αποτελούν έναν από τους λόγους για τους οποίους αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα η εμφάνιση του υπό την ηγεσία του κ. Ν. Ανδρουλάκη «νέου» ΚΙΝΑΛ, με την ομιλία ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κ. Μιχ. Κατρίνη. Το ΚΚΕ, όπως πάντα, απορρίπτει κάθε τέτοια συζήτηση, ενώ το ΜέΡΑ25 δεν έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση.

Για την υπόθεση Κουρουμπλή, εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες υπήρξε προσπάθεια «αυτοσυγκράτησης», με τις αναφορές πάντως στο εάν γνώριζε ο πρωθυπουργός την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα να είναι πολλές, αλλά και τις αιχμηρές τοποθετήσεις να μην απουσιάζουν: ενδεικτική είναι η περίπτωση της κυρίας Ραλλίας Χρηστίδου που απευθυνόμενη στους γαλάζιους βουλευτές είπε: «Αδιαφορείτε για τους θανάτους στα νοσοκομεία». Απέναντι στην κριτική σε αυτό το μέτωπο, ξεχώρισε στην Ολομέλεια χθες εκ μέρους της πλειοψηφίας το σχόλιο του κ. Α. Σκέρτσου: «Το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή