Διλήμματα και αντίδοτα της «Όμικρον» – Το δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση

Διλήμματα και αντίδοτα της «Όμικρον» – Το δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση

Το νέο «πακέτο» μέτρων, η πορεία του εμβολιασμού και τα σενάρια για lockdown

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς της μεγαλύτερης δυνατής θωράκισης της χώρας έναντι της πανδημίας κινείται η κυβέρνηση, καθώς οι ελπίδες για έναν πιο «ήπιο» χειμώνα λόγω του εμβολίου περιορίζονται μετά την επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον»,  αφού προεξοφλείται πως είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα, ακόμη και εντός του Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό χθες, ανακοινώθηκε ένα πρώτο πλέγμα μέτρων που θα εφαρμοστεί άμεσα, ως πρώτη γραμμή άμυνας, με τους ειδικούς να συνεδριάζουν εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, ώστε η χώρα να πορευτεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια μέσα στο πέμπτο κύμα του τυφώνα της πανδημίας. Το μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να βρίσκεται σε κάθε φάση της εξέλιξης της πανδημίας η «χρυσή τομή» μεταξύ των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων και της λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας. Ομως, το ερώτημα που πλανάται είναι κατά πόσον αυτά θα αποδειχθούν επαρκή, καθώς ήδη από στόματα ειδικών ακούγεται η προοπτική ενός ακόμη γενικευμένου lockdown, το οποίο επί του παρόντος εύλογα «ξορκίζει» η κυβέρνηση, αλλά με βάση τα δεδομένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ουδείς μπορεί να αποκλείσει.

Ειδικότερα, με τα υφιστάμενα δεδομένα, ιδανικό σενάριο θεωρείται η διαχείριση της πανδημίας να απαιτήσει μόνο περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, καθώς και των καφέ, των μπαρ και των χώρων διασκέδασης. Να «διασωθεί» δηλαδή το λιανεμπόριο, που πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι μπόρεσε να «αξιοποιήσει» πλήρως την περίοδο των εορτών, κατά την οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του. Επίσης, προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας, κυρίως στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα, αντίθετα με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί εσχάτως, στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι να καθυστερήσει η έναρξη επαναλειτουργίας των σχολείων, καθώς εκτιμάται ότι τα υγειονομικά μέτρα τηρούνται στις τάξεις, που δεν αποτελούν ή θα αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Τα στατιστικά στοιχεία, εξάλλου, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως σήμερα δείχνουν πως στις σχολικές αίθουσες τα κρούσματα είναι πολύ χαμηλά. Επιπλέον, με κλειστά σχολεία, τα παιδιά μαζεύονται σε καφέ και πλατείες αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.   

Το Μαξίμου επιδιώκει να βρίσκεται σε κάθε φάση της πανδημίας η «χρυσή τομή» μεταξύ των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων και της λειτουργίας οικονομίας και κοινωνίας.

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θεωρεί βέβαιη την έλευση της «Ομικρον» και στην Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου. Παράλληλα όμως θεωρεί καθοριστικής σημασίας να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή καθυστέρηση, αφού με τους ρυθμούς που προχωρούν οι εμβολιασμοί σε 25 ημέρες περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει την τρίτη δόση. Ανεξαρτήτως της διασποράς που θα έχει η μετάλλαξη «Ομικρον», αλλά και της επιjκινδυνότητάς της, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ως ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο βραχυπρόθεσμα –δηλαδή για τον Ιανουάριο– όσο και μακροπρόθεσμα, δηλαδή για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, την πορεία του εμβολιασμού. Υπ’ αυτήν την έννοια, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σημαντική για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη «οχύρωση» της χώρας έναντι της μετάλλαξης «Ομικρον» την απόφαση για υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους άνω των 60 ετών, αλλά και το «άνοιγμα» της πλατφόρμας για την τρίτη δόση σε όλους μετά την παρέλευση τριών μηνών από τις δύο πρώτες. Στο ίδιο πλαίσιο, υπό εξέταση είναι να υπάρξει σταδιακά υποχρεωτικότητα και για άλλες ηλικιακές ομάδες, με πρώτη αυτή των άνω των 50 ετών.

Μειώνονται οι αρνητές

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης είναι το γεγονός πως η έξαρση της πανδημίας και ο φόβος ενός νέου σφοδρού πέμπτου κύματος έχουν μειώσει τους αρνητές. Σε έρευνα (Alco) που έγινε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καταγράφεται πως ένα 12% που τον Ιούλιο έλεγε όχι στο εμβόλιο, τώρα σκέπτεται να εμβολιαστεί. Παρ’ όλα αυτά, το 73% των αρνητών παραμένει αρνητικό. Στην ίδια έρευνα καταγράφεται αύξηση της ανησυχίας για την πορεία της πανδημίας, καθώς τον Ιούλιο ανησυχούσαν 6 στους 10, ποσοστό που έχει ανέβει πλέον στο 80%. Ισως από τα ενδιαφέροντα ευρήματα είναι πως το 43% –ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό– θεωρεί πως τα υφιστάμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι όσο αυστηρά θα έπρεπε και ουσιαστικά ζητάει αυστηροποίησή τους. Αντίστοιχα, το 31% θεωρεί πως έχουν ληφθεί τα μέτρα που έπρεπε.      

Είναι προφανές μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις πως η χώρα έχει εισέλθει στη φάση των νέων περιοριστικών μέτρων. Μπορεί αυτά να φτάσουν έως το lockdown; Αυτή τη στιγμή, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν στην «Κ» πως αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού, καθώς βασικό μέλημα είναι τα περιοριστικά μέτρα να μη θίγουν ή, έστω, να θίγουν λιγότερο τους εμβολιασμένους και, βεβαίως, να μην οδηγούν σε «κλείσιμο» τομέων της οικονομίας. Η πρόσφατη αναδίπλωση της κυβέρνησης, άλλωστε, που πήρε πίσω την απόφαση για υποχρεωτικό rapid test για είσοδο σε κλειστό χώρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δείχνει πως δεν θα ήθελε να επιβαρύνει τους εμβολιασμένους. Συνεπώς, ένα καθολικό lockdowvn όπως το γνωρίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν αυτήν τη στιγμή δεν είναι στο «τραπέζι». Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, με δεδομένη τη μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης της «Ομικρον», αλλά και τα αχαρτογράφητα νερά που υπάρχουν όσον αφορά την πίεση που μπορεί να ασκήσει στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας.

Σημειώνεται πως πέρα από τη στόχευση του κατά το δυνατόν «ελέγχου» της διασποράς της μετάλλαξης «Ομικρον», προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί και η ανάσχεση της «πολυφωνίας» για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, διότι προκαλεί αναστάτωση στην αγορά, ενώ επιπροσθέτως πυροδοτεί ανασφάλεια στους πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, την Τετάρτη το απόγευμα αποφασίστηκε να υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση χθες και να μην υπάρξει ένα ακόμη δεκαήμερο «σεναρίων», μετά και τις διαρροές περί υποχρέωσης rapid test για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ τελικά το επίμαχο μέτρο δεν υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό.

Τα 4 νέα μέτρα που ισχύουν από την Παρασκευή

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας κ. Αθαν. Πλεύρη από την Παρασκευή στις 6 π.μ. ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

1. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

2. Στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας.

3. Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές συναθροίσεις των Χριστουγέννων.

4. Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, υποχρεούνται να κάνουν τεστ τη 2η και την 4η ημέρα από την είσοδο στη χώρα καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τις μέρες αυτές εμφανίζεται νόσηση. Παράλληλα παραμένει ισχυρή η σύσταση πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση να γίνεται τεστ. Η επιτροπή θα συνέλθει ξανά την Δευτέρα για τα πρόσθετα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξει μείωση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση έως τις 11 μ.μ., και μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά συγκεκριμένα τετραγωνικά στις επιχειρήσεις αλλά και επέκταση τηλεργασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή