Θεωρείο: ​​​​​​​Υποψήφιος στην Κρήτη ο Μητσοτάκης

Θεωρείο: ​​​​​​​Υποψήφιος στην Κρήτη ο Μητσοτάκης

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές, ακόμα κι αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή την άνοιξη του 2023 –καθώς θα πρόκειται για διπλές κάλπες, άρα δεν θα πάνε ακριβώς στο τέλος– είναι κοντά. Οπότε το θέμα υποψηφιοτήτων από τις αρχές του 2022 θα έρθει στο πολιτικό προσκήνιο, καθώς στο παρασκήνιο ήδη το Μαξίμου το δουλεύει εντατικά. Στο προκείμενο: όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θεωρώ πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος στην Κρήτη. ∆εν είναι μόνο επειδή είναι ο τόπος του. Η εκλογή Ανδρουλάκη έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο νησί, καθώς είναι βέβαιο πως το ΠΑΣΟΚ θα ανεβάσει τα ποσοστά του και θα πιέσει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν πρώτο κόμμα και στους τέσσερις νομούς, όσο και τη Ν.∆. Συνεπώς, όσοι ξέρουν τι γίνεται στη μεγαλόνησο λένε πως η πρωθυπουργική συνδρομή είναι απαραίτητη.

Οι «πράσινοι» αριθμοί  

Χαρακτηριστικό της δυναμικής που μπορεί να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη μετά την εκλογή Ανδρουλάκη είναι οι ενδεικτικοί αριθμοί που συνέλεξα: στις εθνικές εκλογές του 2019 στον νομό Ρεθύμνης το ΚΙΝΑΛ έλαβε 4.571 ψήφους και στις πρόσφατες εσωκομματικές ψήφισαν 4.283, ενώ στο Ηράκλειο στις εκλογές του 2019 είχαν ψηφίσει ΚΙΝΑΛ 19.474 και στις εσωκομματικές ψήφισαν 18.289. Οταν μια εσωκομματική διαδικασία πλησιάζει σε συμμετοχή τις ψήφους των εθνικών εκλογών, είναι εύλογο πως στις επόμενες εθνικές εκλογές τα εκλογικά ποσοστά μπορούν μέχρι και να διπλασιαστούν.  

Πρώην πρωθυπουργός είπε…

Ενας πρώην πρωθυπουργός αναφέρει σε ιδιωτικές του συνομιλίες πως η κυβέρνηση τελευταία κάνει αρκετά λάθη, αλλά το τελικό ταμείο, η μεγάλη εικόνα δηλαδή, είναι η σύγκριση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Και εκεί ο πρωθυπουργός έχει μεγάλο προβάδισμα…

Δεύτερο κόμμα  

Σας ξαναπάω στα εκλογικά. Οι πληροφορίες της στήλης λένε πως ήδη σε δύο νομούς το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται ωστόσο για δύο νομούς που στις τελευταίες εθνικές εκλογές η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν ήταν μεγάλη. Μου είπαν λοιπόν πως η «ανατροπή» έχει γίνει στη Δράμα, όπου στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 22,72% και το ΚΙΝΑΛ 12,31% και στη Ροδόπη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 27,17% και το ΚΙΝΑΛ το εξωπραγματικό για τα πανελλαδικά ποσοστά του 21,94%. Ενδιαφέρον.  

Ο κρυφός κίνδυνος  

Για τον Ανδρουλάκη υπάρχει ένας κίνδυνος όσο κι αν φαίνεται παράδοξο: να πιεστεί δημοσκοπικά η Ν.Δ. Σε αυτή την περίπτωση τα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά θα πέσουν πάνω στο δεύτερο κόμμα –που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ– και μπορεί να λειτουργήσουν συσπειρωτικά, αποσυσπειρώνοντας το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ.  

Κάηκε μόνος του  

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εξακολουθεί να κάνει παιδαριώδη λάθη και κυρίως να βγάζει μία νευρικότητα που προδίδει το άγχος του. Ταυτόχρονα δεν έχει και τύχη. Εάν δεν είχε βιαστεί να ζητήσει την ανούσια Εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις, η οποία πέρασε και δεν ακούμπησε, τώρα θα είχε την ευκαιρία να ζητήσει Εξεταστική για την επιστημονική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, που ενδιαφέρει και τον κόσμο. Αλλά έτσι είναι. Οποιος βιάζεται, πάντα σκοντάφτει.  

Ονομα – έκπληξη  

Η στήλη σάς είχε γράψει πως το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει για γυναίκα δημοσιογράφο που θα αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ δεν ισχύει. Διαβάζω σενάρια τώρα για τον βουλευτή Πάνα. Κρατήστε πάλι μικρό καλάθι, καθώς οι δικές μου πληροφορίες λένε πως ο Ανδρουλάκης έχει κατά νου όνομα – έκπληξη. Και κυρίως δεν βιάζεται, αφού θεωρεί πως ο χρόνος κυλάει υπέρ του.

Ο φάκελος του Ζολώτα  

Εναν ξεχωριστό τρόπο επέλεξε ο Γιάννης Στουρνάρας να δώσει στον Πρόεδρο της Βουλής την ενδιάμεση Εκθεση της Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο διοικητής την έβαλε μέσα σε έναν παλιό φάκελο της εποχής του Ζολώτα (φωτ.) που βρήκε στα αρχεία της Τράπεζας και με αυτόν τον φάκελο τη μεταβίβασε ο Τασούλας στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Μάλιστα ο Στουρνάρας είπε στον Τασούλα ότι επέλεξε αυτόν τον τρόπο γιατί ξέρει ότι αγαπά τους… παλιούς, με τον Τασούλα να απαντά –με το γνωστό βρετανικό του χιούμορ– πως ο Ζολώτας είναι σύγχρονος και αν ήθελε κάποιον παλιό έπρεπε να του πάει φάκελο από την εποχή του Αλέξανδρου Διομήδη. Για την Ιστορία, ο Διομήδης διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1928 έως το 1931.

Πρότυπο στη Σόφια  

Ο Μητσοτάκης, ούτως ή άλλως έχει αποκτήσει μεγάλο εκτόπισμα στο εξωτερικό. Πόσο μάλλον στα Βαλκάνια. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σόφια, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της γείτονος του εξέφρασαν την άποψη πως η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, οι Βούλγαροι δημιούργησαν υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο έρευνας και καινοτομίας, όπως η Ελλάδα.  

Σενάριο Βουλγαράκη

Το δεδομένο πάντως πρόβλημα στην Κρήτη που σας έλεγα πριν, μπορεί να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε πανστρατιά στελεχών, παλιών και νέων. Στο πλαίσιο αυτό έχω ακούσει το σενάριο καθόδου στο Ηράκλειο και του Γιώργου Βουλγαράκη. Ο πρώην υπουργός είναι γέννημα – θρέμμα Κρητικός και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Ηράκλειο, ενώ από την κεντρική πολιτική απέχει χρόνια, καθώς είχε ασχοληθεί μόνο με την Αυτοδιοίκηση – είχε εκλεγεί στον Δήμο Αθηναίων με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του.  

Σταθερά Φθιώτιδα  

Δεν υπάρχει σενάριο για το Επικρατείας για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Ο υπουργός, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα, ασχολείται διαρκώς με τη Φθιώτιδα και όπως σας είχα πει όταν πρωτοανέλαβε πορτ παρόλ του Μητσοτάκη, θα δώσει μάχη για να φτάσει ακόμα πιο κοντά τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Στα Δυτικά

Στην περίπτωση, πάντως, που ο Κυριάκος κατέλθει υποψήφιος στην Κρήτη, όπως σας έλεγα πριν, θα αφήσει σίγουρα την έδρα στα Δυτικά. Αν μάλιστα
επιβεβαιωθούν οι αρχικές προβλέψεις που λένε πως ο δυτικός τομέας θα πάρει μετά την απογραφή άλλη μία έδρα, τότε ανοίγει το παιχνίδι πολύ. Πριν από τον ανασχηματισμό όλοι έλεγαν πως θα είναι υποψήφιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τώρα; Ενα όνομα που ακούω είναι αυτό της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη. Οπως σας έχω ξαναπεί, η συμπαθής Σοφία είναι πασπαρτού και μπορεί να παίξει παντού. Αλλά με δύο νέες έδρες, είναι βέβαιο πως θα ανοίξει η όρεξη και άλλων… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή