Θεωρείο: Σενάριο τρίτων εκλογών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εκλογικά σενάρια δεν σταματούν ποτέ, ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να πατήσει το κουμπί. Ενα τελευταίο λέει πως οι επόμενες κάλπες μπορεί να είναι τριπλές και όχι διπλές. Εάν και στις δεύτερες εκλογές το πρώτο κόμμα –που θα είναι πιθανότατα η Ν.Δ.– δεν καταφέρει να κερδίσει αυτοδυναμία, θα υπάρξουν δύο επιλογές: είτε συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ είτε συγκυβέρνηση με τον Βελόπουλο. Η πρώτη περίπτωση δεν μοιάζει πιθανή, καθώς στρατηγικά ο Ανδρουλάκης είναι πιθανότερο να επιλέξει τη σιγουριά της αντιπολίτευσης παρά τη φθορά μιας συγκυβέρνησης. Εάν όμως το Μαξίμου, επίσης για λόγους δικής του στρατηγικής, δεν δεχτεί συγκυβέρνηση με την Ελληνική Λύση, τότε ανοίγει η πόρτα για τρίτες εκλογές, κάτι που είχε συμβεί και την περίοδο του πατρός Μητσοτάκη. Και επειδή ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, το σενάριο της τριπλής κάλπης μπορεί να το ακούσουμε και από κυβερνητικά χείλη, ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.  

Ενόχληση Ανδρουλάκη

Ενόχληση υπήρξε στη Χαριλάου Τρικούπη από τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα «συναντηθεί» και θα «συμπέσει» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λήμνο. Πηγές που πρόσκεινται στον πρόεδρο έλεγαν πως η επίσκεψή του στο νησί είχε ανακοινωθεί πριν από την αντίστοιχη του Μητσοτάκη, και μάλιστα ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε προλάβει προεκλογικά να πάει στο νησί. Η ενόχληση, πάντως, επιβεβαιώνει όσα σας έλεγα παραπάνω: πως ο Ανδρουλάκης δεν «ψάχνεται» για επαφές με το Μαξίμου, αντιθέτως, θέλει αποστάσεις και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.   

Επιταχυντής

Πολύπειρος πρώην υπουργός έλεγε σε καφέ του Κολωνακίου –πού αλλού;– πως το 2022 οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι πυκνές, καθώς έχει ενεργοποιηθεί ο «επιταχυντής της Ιστορίας». Το μεταφράζω πως θεωρεί βέβαιες τις εκλογές εντός του έτους, ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Ο Μητσοτάκης, εξάλλου, έχει ένα πλεονέκτημα ακόμα, που του το έδωσε απλόχερα ο Τσίπρας. Το συνεχές αίτημα για εκλογές από την αξιωματική αντιπολίτευση δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να το αποδεχτεί όποια ώρα κρίνει αυτός ως καταλληλότερη.

Λόγω… πένθους

Υποψηφιότητα για την πιο απίστευτη δικαιολογία απουσίας από τη δουλειά βάζουν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ του Δήμου Μεσολογγίου, που στις 4 Ιανουαρίου κατέβασαν ρολά λόγω… πένθους για την εκδημία του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Ζητούν από τους πολίτες που είχαν κλείσει τηλεραντεβού να το κλείσουν εκ νέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT